Izložbu čine 24 umjetničke fotografije Salke Šarića i Vladimira Kolopića koje su nastale u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, tokom granatiranja Mostara. Izložba je upriličena s ciljem doprinosa obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru i organizira se u sklopu saradnje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo kojom se nastoje promovisati istinske vrijednosti kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Slike predstavljene na ovoj izložbi su nastale  neposredno prije rušenja Starog mosta u Mostaru. Vidi se razaranje koje je Mostar pretrpio i 1992. godine jer je granatiran sa agresorske srpske strane, a 1993. godine i sa agresorske hrvatske strane. 

Saradnja Instituta i Općine je do sada realizirana kroz brojne izložbe na kojima su predstavljena umjetnička djela iz zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta, tako da su do sada posjetioci Galerije mogli vidjeti originalne radove proteklih godina nekih od naših najznačajnijih likovnih umjetnika kao što su Mersad Berber, Dževad Hozo, Halil Tikveša, Safet Zec i drugi, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Fotografije nam na neki način prikazuju prkos i otpor umjetnika prema sveopćoj destrukciji i bezumlju i uništenju koje je tih godina u Mostaru rezultiralo rušenjem kulturno-historijskih spomenika, između ostalih stradanja. Zanimljivo je da se na posljednoj fotografiji iz ciklusa, koja je urađena godinu prije nego što će biti srušen Stari most, kao da se vidi i prepoznaje neka slutnja koja se nadvila nad Mostom kojeg je zadesila takva sudbina kakva jeste - kazao je kustos izložbe Ermin Lagumdžija.

Izložba se može pogledati do 10. novembra, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati u Galeriji Općine Novi Grad.