open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno
Grahijada i ove godine privukla brojne planinare na Rujište kod Mostara
Planinarsko smučarsko društvo "Prenj" po šesti put organizovalo je sada već tradicionalnu Grahijadu, takmičenje u pravljenju najboljeg graha.
09.02.2020. u 14:56
get url
text

Događaj organizovan na platou planinarskog doma na planini Rujište kod Mostara, uz grah i čaj koji su ponovo za sve posjetitelje bili besplatni, privukao je nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu i gastro-specijalitete.

Osim takmičara iz Mostara koji su pripremali tradicionalno jelo, učešće je uzela i jedna ekipa iz Jablanice. Predsjednik PSD "Prenj" Sead Divanović podsjetio je kako je prošle godine na Grahijadi učestvovala ekipa iz Metkovića, koja je ovog puta bila spriječena doći. Svake godine učesnika je sve više, a broj ekipa posljednjih godina kreće se između 20 i 25.

- One većinom koriste lonce kapaciteta 20 litara, pa se sa sigurnošću može konstatovati da se svakog puta pripremi oko 500 litara graha. Na ideju smo došli prije šest godina, uvidjevši da broj planinara i posjetilaca na Rujištu u zimskim mjesecima opada. Potražili smo način kako privući ne samo planinare, već i omladinu i ostale posjetioce. I napravili smo pun pogodak - izjavio je Divanović. 

{$galerijaFotografija}

Kod učesnika od ranog jutra vladalo je odlično raspoloženje. Titulu najboljeg brani ekipa Livač iz Bijelog Polja kod Mostara. Predstavnik Amir Kuko rekao je kako očekuje novi trijumf, iako je kaže, konkurencija ovog puta veća nego prošle godine.

-Velika konkurencija uz respekt svima za nas ne predstavlja problem. Pobijedit ćemo i ovog puta - rekao je Kuko.

Optimizam je krasio je i ekipu Udruženja omladine ”Blagaj”. Predstavnik Ado Drljević pohvalio je organizaciju Grahijade i aktivizam PSD "Prenj".

- Ovo je naše drugo učešće. Adut nam je glavni kuhar Mumin Memić. Sigurno ćemo sa spravljanjem prvi završiti jer smo započeli kuhati prije nego ostali učesnici. Rujište osim Grahijade, mami ljepotama i mi dilemu nismo imali – odlučili smo se odazvati i uveličati ovaj događaj. Prošle godine smo se predstavili po prvi put, a sigurno ćemo dolaziti i u narednim - kazao je Drljević, uz poziv ljubiteljima graha i prirode da se za 15 dana odazovu i na Blagajsku grahijadu.

Pobjednici Grahijade na Rujištu bit će poznati u popodnevnim satima. I ove godine uz takmičenje u pripremi graha, organizovana je tombola za posjetioce.

Grahidaja Rujište, Mostar
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.