open-navfaktor-logo
search
SDP-ova većina
Gradsko vijeće Tuzle krši vlastite odluke: U Breškama smijenili mještane i poslali im ljude sa strane
Mještani tuzlanske mjesne zajednice Breške u subotu su se okupili na mirnom protestu jer je Gradsko vijeće Tuzle iz savjeta njihove mjesne zajednice smijenilo dva mještanina, a imenovalo dvije osobe koje tu ne žive.
03.04.2023. u 22:03
get url
text
Skup mještana Breški

Ovako nešto u Tuzli je ustaljena praksa, jer u savjetima mjesnih zajednica sjede oni koje postavi politika, iako je Statut Grada, donesen u maju 2021. godine, propisao da se članovi tih tijela biraju na direktnim izborima. Statut nalaže i da u roku od šest mjeseci bude donesena odluka o uređivanju izbornog procesa za savjete mjesnih zajednica, ali odluke, a kamoli izbora, još nema, iako su od usvajanja statuta prošla 22 mjeseca. Također, Vijeće je usvojilo zaključak po kojem članovi savjeta mjesnih zajednica trebaju imati prebivalište na području koje zastupaju, ali to se očito ne poštuje.

- Nakon što je došlo do smjene, u februaru smo pisali svim gradskim vijećnicima i nismo dobili nikakav odgovor. Nakon toga, početkom marta poslali smo prigovore općinskim komisijama i onda smo dobili odgovor da će naša primjedba biti razmotrena i da članovi savjeta trebaju donijeti CIPS prijave da dokažu prebivalište. Od tada se ništa nije promijenilo - kaže Danijela Jukić, mještanka Breški i jedna od bivših članova savjeta mjesne zajednice.

VEZANI TEKST - Grad ne poštuje vlastiti Statut i niko im ne može ništa: U Tuzli demokratija prolazi samo kad baš mora

Odluku na koju se žale mještani mjesne zajednice Breške u Gradskom vijeću predložio je vijećnik Zoran Jovanović, koji kaže da je sve u skladu s gradskim Statutom.

- U Statutu nigdje nije navedeno da neko ko ne živi na području mjesne zajednice ne može biti član savjeta. Gradsko vijeće je 2021. godine usvojilo zaključak, kojim se to uvodi mjesto stanovanja kao kriterij, ali taj zaključak ne može biti iznad Statuta kao najvišeg pravnog akta grada. Postoji i odgovor Komisije za izbor i imenovanje da je sve urađeno i skladu sa Statutom. Ja ću na narednoj sjednci predložiti ukidanje tog zaključka jer se njime ruši gradski statut - kaže Jovanović.

Većina u Gradskom vijeću Tuzle, koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP), prije 10-ak dana ponovo je odbila da usvoji odluku o provedbi direktnih izbora za savjete mjesnih zajednica, koju je predložio vijećnik Naše stranke Omer Berbić. Za tu odluku nije glasao ni Jovanović, koji je nedavno napustio Stranku za Bosnu i Hercegovinu. On kaže da nije dio većine, nego da glasa po svojoj savjesti i kako lično procijeni.

- Izbori u mjesnim zajednicama će se održati, ali nismo mi još sazreli za to. Ljudima koji vode mjesne zajednice će tada biti dati budžeti, dobit će mehanizme finansiranja i trošenja sredstava. Plašim se da bi sada iz neznanja imali previše propusta - zaključuje Jovanović.

Da su izbori u 40 tuzlanskih mjesnih zajednica održani kako nalaže Statut, problema u mjesnoj zajednici Breške, na koji se žale mještani ne bi ni bilo. Ovako je njihov problem ogolio interes vladajućih u Tuzli, a to je da sve što je u nadležnosti grada dijele na osnovu političkog interesa većine, kojom upravlja SDP. Gradsko vijeće Tuzle nije poštovalo Statut dok je gradonačelnik bio Jasmin Imamović, a sada vidimo da se ništa nije promijenilo ni kada je na čelu grada Zijad Lugavić. Zajedničko obojici je SDP, a stranka je u Tuzli iznad Grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.