Gradsko vijeće Bihać će na sutrašnjoj vanrednoj sjednici raspravljati o lokaciji van gradskog središta, na koju bi trebali biti izmješteni migranti i izbjeglice. Vijećnicima će eventualnu lokaciju predložiti gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je potvrdio da ona mora biti u vlasništvu Grada Bihaća - u pograničnom pojasu s Republikom Hrvatskom.

- Prijedlog će biti formiran do početka vanredne sjednice Gradskog vijeća. Mogu samo reći da je lokacija u gradskom vlasništvu, koja ispunjava osnovne zahtjeve, odnosno ima dostupnost priključcima vode, struje i ostale neophodnosti. Predložena lokacija će biti na potezu od Meljinovca do Izačića - istakao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Ponovio je i kako se ovim nastoji riješti isključivo problem Bihaća, a ne cijele Bosne i Hercegovine, jer je cilj da se u razumnom roku isprazni i zatvori privremeni prihvatni centar „Bira“.

- Želimo stvoriti pretpostavku da eventualnim novim migrantima osiguramo smještaj, hranu i osnovne životne potrebe na novoj lokaciji, jer ne možemo više dopustiti da borave po javnim površinama u središtu grada. Nakon toga bismo išli u pravcu zabrane prijema novih lica u Biri, koju bismo onda ispraznili i zatvorili u prihvatljivom vremenskom periodu - dodao je Fazlić.

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihać zakazana je za sutra u 13 sati.