open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor
Kantonalni sud u Zenici odredio je jednomjesečni pritvor gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, potvrdio je Kasumovićev advokat Asim Crnalić.
04.12.2021. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo ZDK će zatražiti jednomjesečni pritvor za Fuada Kasumovića

Pritvor je određen i bivšem predsjedniku Nadzornog odbora "Zenicatransa" Vahdetu Drini, dok su mjere zabrane određene za još četiri osobe koje su osumnjičene za krivična djela počinjena na teret "Zenicatransa" i te osobe će se braniti sa slobode.

Kasumović je zajedno sa još 11 svojih bivših i aktuelnih saradnika, uhapšen u srijedu nakon što se službenicima SIPA-e predao u prisustvu svog advokata. SIPA je prethodno pretresla i njegovu kuću te prostorije Gradske uprave Grada Zenica, gdje ga nisu pronašli. Kasumovićevi advokati tvrdili su da je bio na službenom putu.

Po naredbi Tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, pretresi su provedeni na ukupno 11 lokacija u Zenici. U akciji kodnog naziva "Zenicatrans" uhapšene su osobe koje se terete da su, navodno, počinile više krivičnih dijela na teret JKP Zenicatrans-prijevoz putnika Zenica, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Tokom održavanja sudskog ročišta u vezi s odlukom o određivanju mjere pritvora za osumnjičene, ispred zgrade Kantonalnog suda Zenica, okupila se neformalna grupa građana koji su čekajući završetak rada sudskog vijeća glasno davali podršku osumnjičenom Kasumoviću, a kasnije grubo verbalno negodovali nakon što se saznala prva odluku u ovom sudskom slučaju.

Na ovom okupljanju građana nije bilo ekscesnih situacija i učesnici skupa su se mirno razišli nakon što su ispoljili stavove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.