open-navfaktor-logo
search
Od toga 210 djece
Gradonačelnik Mariupolja: U gradu koji je mjesec pod opsadom ubijeno je 5.000 ljudi
Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko kazao je kako je u gradu koji je pod opsadom za mjesec ubijeno oko 5.000 ljudi, među kojima je 210 djece.
06.04.2022. u 21:43
get url
text

Gradska uprava Mariupolja je saopćila da je Bojčenko videolinkom učestvovao na okruglom stolu na kojem se govorilo o političkim i pravnim posljedicama zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Bojčenko je tom prilikom kazao kako su ruske snage sada gotovo u potpunosti uništile Mariupolj koji je bio simbol razvoja zemlje u posljednjem periodu.

Prema njegovim riječima uništeno je više od 90 posto gradske infrastrukture.

- Najmanje 40 posto toga više ne može biti spašeno - kazao je Bojčenko.

Smatra kako evropske zemlje trebaju odgovoriti na zločine nad ukrajinskim narodom.

- Prema prvim procjenama, u Mariupolju, koji je pod opsadom, samo za mjesec je umrlo oko 5.000 ljudi, među njima 210 djece. Ruske terorističke jedinice su s nekoliko snažnih bombi napale dječju bolnicu. Uništili su jednu od zgrada glavne gradske bolnice. Bombardovana je zgrada pozorišta u kojoj se skrivalo više od 900 ljudi. Ovo su samo neki od primjera kako se ciljano uništava civilno stanovništvo u Mariupolju - rekao je Bojčenko.

U toku su i akcije izvlačenja ljudi ispod ruševina, a predstavnici lokalnih snaga ističu kako im je potrebna dodatna oprema za uklanjanje ruševina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.