open-navfaktor-logo
search
Završen tender
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kupio službenu limuzinu od 85.000 KM
Grad Istočno Sarajevo završio je tender u kojem je kupljena limuzina ukupne vrijednosti 85.000 KM uključujući porez.
12.11.2021. u 17:51
get url
text

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić kaže kako je kupljeno vozilo "škoda octavia", koje je "lošijeg kvaliteta i auto niže srednje klase".

Ćosić kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako je vozilo kupljeno nakon trećeg pokušaja, te da je, kako je ranije najavio, vozilo "lošijeg kvaliteta".

- Kupljeno je vozilo "škoda octavia", a prvobitno su mi svi poturali da hoću da kupimo "škodu superb" i prema onim karakteristikama koje su bile zaista u tenderu, koje su moje kolege pripremili i na neki način to je odgovaralo za "škodu superb", međutim u dva javna poziva niko se nije prijavio, i evo, baš jučer, stiglo je to vozilo, evo u procesu je registracije - kaže Ćosić.

Komentarišući konačnu vrijednost tendera, koja je za svega 70 KM manja u odnosu na procijenjenu vrijednost, Ćosić kaže da je oprema – koja, između ostalog, sadrži pogon na sva četiri točka i automatski mjenjač – podigla vrijednost vozila.

- Mi smo dobili tu "škodu octaviju", koja je auto niže srednje klase, mislim da se tako kategorizuje. Prema tome, za jedan grad sa 65.000 stanovnika koji u svom sastavu ima šest opština, po meni, sasvim je prikladno, ništa pretjerano. Mislim da tih "škoda octavija" ima na ulici koliko god hoćete i da svaki čovjek koji ima priliku da radi, a ko želi, može takvo vozilo kupiti na lizing, mi smo to upravo uradili. Naše učešće je nekih 15.000 maraka i vozilo, ostatak se plaća na lizing - objašnjava Ćosić.

Grad Istočno Sarajevo je prvi put u julu raspisao poziv za kupovinu limuzine, a nakon što je tender poništen, poziv je raspisan i u augustu. Oba tendera su poništena jer "nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku", a stručnjaci za javne nabavke su u međuvremenu kritikovali iznos koji se izdvaja za ovaj automobil.

BIRN BiH je ranije pisao o ovoj nabavci, kada je Ćosić kazao da razmišlja o nabavci vozila "lošijeg kvaliteta" te da od nabavke neće odustati, jer je vozni park ove institucije jako loš i da sa sadašnjim automobilima ne mogu dočekati zimu.

U tehničkim specifikacijama tendera se, između ostalog, tražio automobil minimalne dužine od 4,8 metara, sa komfornom telefonijom, grijanim prednjim sjedištima, električnom podrškom za kičmu za vozačevo sjedište, navigacijskim sistemom sa aktuelnim mapama Evrope, svjetlima sa potpunom LED tehnologijom, sa adaptivnom funkcijom i funkcijama automatskog zasjenjenja, mehaničke roletne i zatamnjena stakla na zadnjem i bočnim prozorima.

Prema Bazi službenih automobila, ovo vozilo od 72.930 KM bez PDV-a je peto najskuplje službeno putničko vozilo kupljeno ove godine.

Prema podacima Baze – u kojoj BIRN BiH monitoriše sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.