Delegacija Istanbula predvođena gradonačelnikom Ekremom Imamogluom doputovala je u posjetu Sarajevu. Gradonačelnika Istanbula ugostio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i članovi Vlade. Prijem je održan u zgradi Kantona Sarajevo. Forto je kazao da je Imamoglu za prvu zvaničnu posjetu, nakon izbora za gradonačelnika, odabrao glavni grad BiH.

-Zbog jake saradnje koju je imao i uvijek ima sa građanima Istanbula, porijeklom sa naših prostora. Danas ćemo kroz niz aktivnosti sa gradonačelnikom odrediti neke smjernice produbljivanja saradnje između Istanbula i Sarajeva. Ta saradnja je već postojala, neće biti teško nastaviti je ali mi želimo da je pojačamo i produbimo - izjavio je Forto. 

Dotakao se i donacija koje je Istanbul dosada uručio Sarajevu kao što su autobusi. 

-Donacije su se desile, čak i donacije u vodosnadbijevanju i gradskom prevozu. Nismo za to da idemo prema saradnji u smislu donacija već u smislu unapređenja poslovne saradnje i stvaranja radnih mjesta. Dogovorili smo konkretne korake i rokove, razmijenit ćemo par izvještaja i onda će se iz toga roditi konkretan akcioni plan. Ovo je prvi korak. Vjerovatno ćemo do kraja januara znati kako idemo dalje - pojasnio je Forto.

O saradnji je govorio i gradonačelnik Istanbula koji je rekao da je sa Fortom imao priliku razgovarati o važnim temama. 

-Tokom posjete imamo priliku da razgovaramo konkretno o tome kako da produbimo našu ekonomsku saradnju u narednom periodu i već smo razgovarali o nekim konkretnim koracima. Ja sam gradonačelnik Istanbula koji smatra da je uloga Istanbula od presudne važnosti za razvijanje naše kulturološke saradnje, koja ima dugu historiju ali da razvijamo saradnju i na drugim poljima - pojasnio je Imamoglu. 

Kako je kazao, želi da ovaj grad i područje zadrži svoj autentični duh.