open-navfaktor-logo
search
Dan Zlatnih ljiljana
Gradonačelnik Bihaća upriličio prijem za dobitnike najviših ratnih odlikovanja
U Gradskoj upravi Grada Bihaća upriličen je, povodom 9. maja koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan Zlatnih ljiljana, prijem za dobitnike najviših ratnih odlikovanja značke "Zlatni ljiljan" s bihaćkog područja.
08.05.2023. u 13:53
get url
text

Gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić smatra da je simbolika u tom datumu, jer se 9. maj obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

- Simbolika je tim veća jer su ovo ljudi, kao i njihovi suborci koji više nisu među nama, koji su se tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata borili za određene civilizacijske vrijednosti, za svoju domovinu i za pobjedu dobra nad zlim, te u tom kontekstu uputili smo zajedničku poruku da ta borba i danas traje ali ne više putem oružja, već diplomatijom, zalaganjem za pravdu, za donošenje zakona i jačanje institucija ove države, ustrajavanje na euroatlanskom putu i svim onim ciljevima za koje su se i ovi ljudi zalagali, kao i oni koji su na tom putu dali svoje živote – istakao je Sedić. 

FOTO: Fena

Čestitajući Dan Zlatnih ljiljana svim pripadnicima Armije Republike BiH, ratni komandant Odreda za specijalna dejstva 5. Korpusa Senad Šarganović, koji je pet puta ranjavan, osvrnuo se na aktuelno stanje u zemlji poručivši da će BiH opstati.

-Država Bosna i Hercegovina je bila, država BiH jest i ona će biti, i to je glavna stvar. Treba odati priznanje svima koji su dali svoj doprinos, a nisu to samo borci. Tu spadaju i ostali građani od onih u dijaspori, namjenskoj industriji, ljekari, majke, očevi, žene, pa i mala djeca koja su bila ovdje u ratu. Svi oni su dali svoj doprinos i na to moramo biti ponosni. Poručujem građanima da se ne plaše za državu, BiH je stabilna, ona će biti u NATO savezu i Evropskoj uniji - rekao je Šarganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.