- Veze između naša dva grada traju od 2012. godine. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da se na ovaj način upoznamo. Nadam se da ćemo nastaviti dobre odnose koje imamo, te obogatiti našu saradnju kroz kratkoročne i dugoročne projekte u oblastima privrede, kulture, umjetnosti, nauke i drugim važnim segmentima života - rekao je gradonačelnik Kadrić.

On je naglasio da su s gradonačelnikom Samsuna dogovorene uzajamne posjete, kao i uvezivanje ekonomije dva grada.

S obzirom da se Brčko Distrikt BiH, kao i ostatak svijeta suočava s problemom pandemije koronavirusa, ovo je također bila nezaobilazna tema razgovora, kojem je prisustvovao i ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić.

Gradovi pobratimi pružaju priliku za pospješivanje prijateljskih odnosa i iskustava između naroda i kultura stoga će ova saradnja, nakon nastupnih razgovora, biti intenzivnija.

Provincija Samsun nalazi se na velikoj raskrsnici međudržavnih cesta, predstavlja vrata Turske prema Rusiji i Ukrajini i najveća je turska luka na Crnom moru, stoga ima slične pogodnosti za razvoj i prosperitet kao i Brčko Distrikt BiH, čiji je geografski položaj vrlo povoljan i nalazi se na samoj granici s Republikom Hrvatskom, a u blizini granice s Republikom Srbijom, saopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta BiH.