Društvno novinara BiH pozdravilo je nedavnu presudu Općinskog suda u Visokom kojom je u cjelosti odbačen tužbeni zahtjev gradonačelnice Visokog Amre Babić protiv novinara i urednika portala visoko.co.ba Adnana Jašarspahića “radi nanošenja štete zbog klevete”.

– Zbog povrede časti i ugleda vezano za tekstove o nepotizmu prilikom zapošljavanja u Visokom, gradonačelnica Babić je od Jašarspahića tražila 10.100 maraka odštete, a sada će umjesto toga morati platiti sudske troškove – ističe se u saopćenju Društva novinara BiH.

Društvo smatra izuzetno važnim da se sudija u ovom slučaju Avdija Avdić pozvao na praksu Evropskog suda za ljudska prava i u obrazloženju, između ostalog, naveo da je “dužnost medija da pružaju i saopćavaju informacije i ideje o svim pitanjima od javnog interesa, uključujući i informacije koje se tiču ponašanja zvaničnika vlasti”.

– U konkretnom slučaju tužiteljica je javna ličnost, gradonačelnica Visokog, te kako proizilazi iz prakse Evropskog suda, malo je prostora unutar člana 10. stav 2. za ograničavanje političkog govora ili debate o pitanjima od javnog interesa – naveo je u obrazloženju sudija Avdić.

U Društvu novinara BiH podsjećaju kako se zaštita od klevete, od 2003. godine od kada je u Bosni i Hercegovini regulisana odgovarajućim zakonom, prema mnogim istraživanjima pretvorila u direktan pritisak na novinare i medije, odnosno u kršenje prava na slobodu izražavanja, uključujući i pravo na slobodni rad medija i novinarsko izvještavanje.

Društvo smatra da je konačno došlo vrijeme da se obavi sveobuhvatna javna rasprava i daju preporuke za adekvatne izmjene zakonske regulative kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe zakona radi gušenja slobode medija.

– Do tada pozivamo sudije i tužioce da donose odluke bez političkog pritiska i da na umu imaju značaj slobodnog informisanja, kao što je to svom obrazloženju naveo sudija iz Visokog Avdić – navedeno je u saopćenju.