open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Gradonačelnica Sarajeva prihvatila prijedlog: Gradit će se spomenici Džamonji, Mrnjavcu, Arnautaliću i Montenu
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić donijela je odluku kojom se prihvata prijedlog Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva za izgradnju spomenika četiri ličnosti značajne za Sarajevo, ali i cijelu BiH pa i regiju, saopćeno je iz Naše stranke.
22.12.2022. u 20:57
get url
text
Denis Mrnjavac, Esad Arnautalić, Dario Džamonja i Kemal Monteno

Radi se o Dariju Džamonji, Denisu Mrnjavcu, Esadu Arnautaliću i Kemalu Montenu.

- Denis Mrnjavac (1991. – 2008.) bio je dječak, ubijen u tramvaju. Kao žrtva vršnjačkog nasilja postat će simbolom borbe protiv te pošasti.

Dario Džamonja (1955. – 2001.) bio je književnik i novinar, široj javnosti u najvećoj mjeri poznat kao pisac kratkih priča. Sve njegove priče su duboko lične ali se u njima kroz njegovu ličnu sudbinu prelama i život grada, sarajevskih ulica, čiji je jedan od zaštitnih znakova.

Esad Arnautalić (1939. - 2016.) čovjek je koji opravdano nosi nadimak oca bosanskohercegovačke zabavne muzike. Bio je muzički urednik na Radio Sarajevu gdje je inicirao osnivanje Muzičke produkcije i Orkestra Radio-televizije Sarajevo. Insistirao je na tome da mladi muzičari počnu sa stvaranjem i izvođenjem autorskih pjesama i da prestanu s obradama stranih hitova što je početkom 1960-tih godina bio trend. Arnautalić je, također, pokretač festivala Prvi aplauz ali i festivala dječije muzike Vaš šlager sezone. Ostat će ne samo u bh. nego i u jugoslovenskim okvirima zapažen i kao autor brojnih hitova zabavne i dječije muzike.

Kemal Monteno (1948. – 2015.) bio je sarajevski, bosanskohercegovački i jugoslovenski kantautor čije su pjesme bile soundtrack života miliona ljudi s ovih prostora. Osim desetina pjesama koje će u njegovoj izvedbi postati evergreeni, autor je i brojnih pjesama za druge izvođače koje su također stekle status svevremenih hitova. Između ostalog, autor je i izvođač nezvanične himne Sarajeva "Sarajevo, ljubavi moja" za koju je tekst pisao Alija Hafizović - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.