open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Gradit će se dva kružna toka u Pofalićima i na Čengić Vili
U toku su pripreme za izgradnju dva kružna toka u Pofalićima između ulica Hamdije Čemerlića i Put života i drugi kružni tok je na Čengić Vili na spoju ulica Paromlinska i Nedima Filipovića, rekao je Koldžo
02.10.2018. u 15:43
get url
text
koldžo i zolj

Vlada Kantona Sarajevo održala je sjednicu u Općini Novo Sarajevo, a nakon sjednice načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo prezentirao je šta se u općini uradilo u ovoj godini i koji su novi projekti.

Načelnik Koldžo je istakao da je realiziran niz projekata koji su od velikog interesa za stanovnike ove općine i Kantona u cijelosti.

- Sportska dvorana "Novo Sarajevo" izgrađena je bez ijedne marke kredita uz pomoć Vlade KS i Općine i već okuplja veliki broj građana, sportista, djece i klubova. Krajem ove godine završava se rekonstrukcija objekta "Boško Buha". Završava se i izgradnja ambulante u MZ "Hrasno Brdo". Učenici su već u novoj Osnovnoj školi "Aneks". U toku je sanacija zgrade ambulante u Pofalićima i mnogi drugi projekti – kazao je Koldžo.

Načelnik Novog Sarajeva posebno je naglasio projekte koji bi trebali početi naredne godine.

- U toku su pripreme za izgradnju dva kružna toka u Pofalićima između ulica Hamdije Čemerlića i Put života. Drugi kružni tok je na Čengić Vili na spoju ulica Paromlinska i Nedima Filipovića. Imamo sve potrebne papire, ali će biti veća cijena izgradnje u čemu nam treba pomoć Vlade KS – kazao je Koldžo.

Načelnik Novog Sarajeva zahvalio se Vladi KS koja je u ovoj godini zajedno sa Općinom realizovala niz projekata. Međutim, zamolio je ministre u Vladi da se riješe problemi sa komunalnim javnim preduzećima koji usporavaju projekte koje realizira Općina.

- Ono što remeti odnose je ponašanje rukovodilaca u javnim kantonalnim preduzećima. Osiguramo sredstva za neki projekat, a onda dvije-tri godine čekamo na saglasnost preduzeća za čiji interes i izvodite projekat. Radi se o Vodovodu i kanalizaciji koji preuzimaju svu infrastrukturu koju općina izgradi iz budžeta, a ne da saglasnosti da se izvode radovi. Slične probleme imamo i sa GRAS-om koji ne prevozi građane u padinskim dijelovima općine iako oni uredno svaki mjesec kupe mjesečne kupone. U JP Park kada ih zamolite da pokose travu, oni kažu nije to naša nadležnost – kazao je Koldžo.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj obećao da će se načelnici iz svih općina sastati sa direktorima komunalnih preduzeća, jer u kojoj je god općini Vlada ovih dana održala svoje sjednice, svi su se žalili na rad javnih preduzeća.

- Vlada KS intezivno radi prije svega na redovima vožnje u GRAS-u jer znamo da je to najveći problem i to se konačno mora riješiti. Ako to ne može obavljati GRAS, to će obavljati neki drugi prijevoznik. Mi znamo neke detalje o realizaciji započetih projekata gdje je potrebno da Vodovod i kanalizacija samo preuzmu, ali sa tim se odugovlači. Nije mi jasno ako neku drugi uradi projektnu dokumentaciju, plati radove na vodovodnoj mreži, a onda to ViK preuzme i još pravi problem. Takvi nazovimo ih problemi mogu se riješiti na jednom sastanku i mi ćemo to i uraditi – obećao je Adem Zolj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.