open-navfaktor-logo
search
Novi Grad Sarajevo
Gradi se posljednja dionica cjevovoda kojim se u funkciju stavlja rezervoar Sokolje
U prošloj godini izgrađen je cjevovod kroz cijelo Rajlovačko polje, a sada se radovi izvode ulicom Safeta Zajke
20.06.2019. u 17:43
get url
text

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, izvođačem radova i predstavnicima savjeta mjesnih zajednica "Naselje heroja Sokolje" i "Zabrđe", obišli su radove na izgradnji posljednje dionice vodovodnog sistema u ulici Safeta Zajke, gdje se vrši polaganje 1.400 metara novog cjevovoda kojim se u funkciju stavlja ranije izgrađeni rezervoar Sokolje.

To je dio velikog vodovodnog sistema na kojem Općina Novi Grad radi već nekoliko godina, a u sklopu kojeg je izgrađena pumpna stanica u Briješću i rezervoar za vodu kapaciteta 1.000 kubika vode u "Naselju heroja Sokolje".

{$galerijaFotografija}

U prošloj godini izgrađen je cjevovod kroz cijelo Rajlovačko polje, a sada se radovi izvode ulicom Safeta Zajke. Završetkom preostalog dijela ovog vodovodnog sistema kompletiraće se oko 5,5 kilometara potpuno nove vodovodne mreže, zajedno sa potisnim i distributivnim cjevovodom koji je već izgrađen od pumpne stanice u Briješću do rezervoara na Sokolju. Ukupna vrijednost radova je 2,5 miliona KM.

Nakon izgradnje i posljednje dionice distributivne vodovodne mreže i puštanja cjevovoda u sistem, imat ćemo vodu i u novoizgrađenom rezervoaru Sokolje. Njegovim stavljanjem u funkciju stvorit će se pretpostavke da se krene u rješevanje pitanja vodosnadbijevanja, prije svega naselja Zabrđe i dijelova naselja Sokolje koji su do sada imali probleme sa vodosnabdijevanjem zbog visinske kote i daljine rezervoara odakle je voda stizala do njihovih kuća, kao i naselja Reljevo u kojem trenutno samo mali dio naselja ima gradsku vodu.

- Radi se o vodovodnom sistemu koji pokriva posljednji dio općine Novi Grad koji do sada nije imao kvalitetno vodosnabdijevanje, to su velika naselja Zabrđe, dijelovi Sokolja, a stvaraju se pretpostavke za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i naselja Reljevo. Nakon završetka ovih radova, imat ćemo vodu u rezerevoaru Sokolje, nakon toga je moguće krenuti u izgradnju distributivnih cjevovoda prema kućama stanovnika kojima se sada cisternama voda doprema u toku ljetnih mjeseci - kazao je načelnik Efendić.

Sada se radi najteža dionica ulicom Safeta Zajke, gdje se vrši postavljanje velikih profila daktilnih cijevi FI 300 koje zahtjevaju velike iskope i mašine koje izvode radove, tako da se saobraćaj povremeno obustavlja. Vrijednost tih radova je oko 600.000 KM.

Predsjednik Savjeta MZ "Zabrđe" Munir Gaković, izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta kojim će se dovodni cjevovod spojiti sa pumpnom stanicom u Briješću.

- Ovim radovima završava se jedan veliki višemilionski sistem vodosnabdijevanja, naročito naselja Zabrđe gdje imamo građane koji danas nemaju vodu u svojim kućama. Kada ovaj sistem bude u funkciji očekujemo da će naši sugrađani dobiti gradsku vodu - rekao je Gaković.

Prema riječima Asima Torlaka, predsjednika Savjeta MZ "Naselje heroja Sokolje" stanovnici pojedinih dijelova Sokolja dugo imaju problem sa nedovoljnim kapacitetima vode, realizacijom ovog projekta definitivno se rješava vitalna životna potreba stanovnika, a to je potreba za urednim vodosnabdijevanjem.

Adil Delimanović, direktor firme "Tedinvest" koja izvodi radove istakao je da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, te da očekuju da će biti završeni u narednih 50 dana.

- U toku su iskopi, i polaganje cjevovoda, te zatrpavanje sitnim materijalom i tamponom. Malo usporavaju čvorišta, odnosno prelazi na drugu stranu saobraćajnice gdje vršimo bušenja, a s obzirom na težinu radova, zadovoljni smo dinamikom - izjavio je Delimanović.

Dodao je da je ulica Safeta Zajke jedini koridor kojim je cjevovod ovog profila moguće polagati prema pumpnoj stanici, te da će se nakon završetka radova izvršiti i potpuna sanacija trotoara i ivičnjaka u dužini od 1.400 metara.

Gradi se posljednja dionica cjevovoda kojim se u funkciju stavlja rezervoar Sokolje, 20.06.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.