open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Gradi se novi vrtić i centar za zdravo starenje
Stari, ratom devastirani, vrtić "Razigrani dani" koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze u okviru prve faze ovog projekta uklonjen je u septembru prošle godine
10.10.2018. u 12:46
get url
text

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima obišao je gradilište gdje je u toku izgradnja funkcionalnog  objekta u kojem će biti smješteno obdanište "Razigrani dani". U toku su radovi na osiguranju građevinske jame, da se prevenira bilo kakvo pomjeranje tla.

- Sama činjenica da se osam metara kopa u dubinu kako bi se postavila armatura dovoljno govori o temeljitosti u izvođenju radova. Sve se to radi kako bi u cijelosti zgrade i stanovništvo u okolini bili sigurni. Vrijednost zemljanih radova i postavljanje šipova koštat će  330.000 maraka, a ukupna vrijednost izgradnje novog objekta će koštati oko tri miliona maraka. Sredstva će iz svog budžeta izdvojiti Općina Centar -  kazao je Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije. 

U objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa bit će smješten i centar za zdravo starenje, te drugi društveni sadržaji.

Stari, ratom devastirani, objekat koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze u okviru prve faze ovog projekta uklonjen je u septembru prošle godine.

- Sada radimo na zaštiti građevinske jame što podrazumijeva bušenje rupa u zemlji i ugradnju armirano-betonskih šipova za učvršćenje tla. Paralelno sa ovim radimo na mašinskim iskopima zemlje. Imamo namjeru da okončamo ove radove dok su još povoljni vremenski uvjeti. Nakon toga radimo izgradnju betonske konstrukcije i zidanje. Planiramo ugraditi 56 šipova i ova faza projekta bi trebala biti završena za 40 dana, zajedno sa izgrađenom temeljnom pločom - pojasnio je Emir Muftić, šef gradilišta firme Unigradnja.

Prema glavnom projektu planirano je da se zadrže dimenzije i pozicija nekadašnjeg objekta. U odnosu na raniji objekat predviđena je izgradnja skloništa, što nalažu zakonski propisi. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.