open-navfaktor-logo
search
Pred zimsku sezonu
Građevinski radovi na Bjelašnici do kraja novembra: Objekti niču kao gljive
Iz Općine Trnovo ističu kako je na Bjelašnici neznatan broj objekata koji su izgrađeni bez dozvole
06.10.2019. u 07:48
get url
text

Olimpijska ljepotica Bjelašnica prava je gradilišna zona. Objekti niču na sve strane kao "gljive poslije kiše", a iz Općine Trnovo pojašnjavaju kako će građevinska sezona potrajati do kraja novembra, tačnije do početka zimske sezone. 

Mnogobrojni turisti i posjetioci Bjelašnice nisu baš oduševljeni onime što tamo mogu zateći oko Babinog dola. Zvuci bagera i drugih građevinskih mašina remete očekivani planinski mir i tišinu, a kako je jedan od posjetilaca ove planine komentarisao, vani se može popiti jedino "kafa s okusom pijeska i cementa". 

S druge strane, iz Općine Trnovo zadovoljni su onime što se na Bjelašnici radi, te navode kako posljednjih godina prave sjajne rezultate.

- Dosta je uspješno završenih projekata koji doprinose dobrobiti lokalne zajednice, te ujedno stvaraju prostor za nove domaće i strane investicije. Izdvojit ćemo prioritetni projekat Poslovno-sportski centar na Bjelašnici. Gradnjom putne infrastrukture počele su intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje "Poslovno-sportskog centra Trnovo" na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini. Projekat bi trebao biti završen za dvije godine, a njegova vrijednost je 20 miliona maraka. Trenutno je u toku još jedan projekat koji provodi Općina zajedno sa Vladom KS, a u pitanju je izgradnja podzemne garaže u obuhvatu kompleksa "Srebrena lisica", gdje su u toku završni radovi, izrada izolacije i popločavanje objekta - kazali su nam iz Općine.

{$galerijaFotografija}

Dodali su kako će podzemna garaža na Bjelašnici imati kapacitet 100 mjesta, čime će djelimično riješiti problem saobraćaja u mirovanju ovog prostora. Konačni radovi bi trebali biti završeni do kraja zime.

- U protekloj godini puno se radilo na sanaciji postojećih puteva na području Općine. Sanirana je jedna od jako bitnih putnih komunikacija od Grkarice do ulaza u Babinin do, a realizaciju posla pomogla je i Direkcija za ceste KS. Na području općine Trnovo izvode se radovi na sanaciji i asfaltiranju lokalnih putnih pravaca u svim mjesnim zajednicama. Prošle godine za lokalne ceste izdvojen je milion maraka, što je i ovogodišnji plan - istakli su.

Iz Općine Trnovo napomenuli su i kako su izgradnjom spojnog puta Hotel Maršal - Donja Grkarica stvoreni uvjeti da se saobraćaj na Bjelašnici odvija jednosmjerno od Gornje Grkarice, Babinog dola do Donje Grkarice.

- Ukupna dužina spojnog puta je oko 2.200 metara. Na taj način izbjeći će se gužve u samom centru olimpijske planine, pogotovo u dane vikenda i praznika. Dakle, općina Trnovo spremno će dočekati zimsku sezonu kada je u pitanju putna infrastruktura, te se u ovoj godini iz ove oblasti radi na više od deset projekata, ukupne vrijednosti tri miliona KM. Pored putne komunikacije puno se radi i na projektima vodosnadbijevanja, tako da u trnovskim mjesnim zajednicama cilj je riješiti vodosnadbijevanje za narednih 100 godina. Trenutne aktivnosti su usmjerene i na izgradnju trećeg prečistača otpadnih voda. Završen je tender za izbor izvođača radova za posao vrijedan oko 2,6 miliona KM bez PDV-a. Samo su četiri ovakva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj - pohvalili su se.

Dodali su kako se radi i projektna dokumentacija za nove prečistače na Prečkom polju, Crnoj i Bijeloj rijeci, a ove godine je spojena kanalizaciona mreža od Rakitnice do prečistača na ulazu u kanjon Rakitnice.

{$galerijaFotografija}

Ono što svakom posjetiocu Bjelašnice sigurno privlači pažnju su mnogobrojni apartmani i hoteli koji se grade u užem turističkom jezgru. Neki od njih su tek u početnoj fazi građenja, te se, kako smo se uvjerili na terenu, za njih kopaju temelji, dok su na većini objekata postavljene skele te je u toku sama gradnja ili postavljanje fasade. 

Iz Općine navode kako se evidencije o izdatim građevinskim i upotrebnim dozvolama hotelsko-apartmanskih objekata vode u postupku njihovog izdavanja, a objekti izgrađeni na osnovu ovih dozvola upisuju se u javne evidencije u skladu sa odredbama zakona i drugih propisa. Dodaju kako dozvolu za građenje objekta na Bjelašnici mogu dobiti sve osobe koje se prijave na objavljene tendere i licitacije, te koje za to ispunjavaju uvjete. 

- Neznatan je broj objekata izgrađenih bez dozvole. Zapravo, nemamo bespravne gradnje osim kada se radi se o zloupotrebi korištenja javne površine, gdje je nakon prestanka važenja Rješenja o korištenju javne površine na kojem se nalazi predmetni objekat pokrenut inspekcijski postupak koji je došao do faze prinudnog rušenja, poput objekta "Baza" - istakli su.

Bjelašnica radovi, apartmani 13.08.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.