Srijeda, 28.10.2020.

Pred zimsku sezonu

Građevinski radovi na Bjelašnici do kraja novembra: Objekti niču kao gljive

Iz Općine Trnovo ističu kako je na Bjelašnici neznatan broj objekata koji su izgrađeni bez dozvole

Olimpijska ljepotica Bjelašnica prava je gradilišna zona. Objekti niču na sve strane kao "gljive poslije kiše", a iz Općine Trnovo pojašnjavaju kako će građevinska sezona potrajati do kraja novembra, tačnije do početka zimske sezone. 

Mnogobrojni turisti i posjetioci Bjelašnice nisu baš oduševljeni onime što tamo mogu zateći oko Babinog dola. Zvuci bagera i drugih građevinskih mašina remete očekivani planinski mir i tišinu, a kako je jedan od posjetilaca ove planine komentarisao, vani se može popiti jedino "kafa s okusom pijeska i cementa". 

S druge strane, iz Općine Trnovo zadovoljni su onime što se na Bjelašnici radi, te navode kako posljednjih godina prave sjajne rezultate.

- Dosta je uspješno završenih projekata koji doprinose dobrobiti lokalne zajednice, te ujedno stvaraju prostor za nove domaće i strane investicije. Izdvojit ćemo prioritetni projekat Poslovno-sportski centar na Bjelašnici. Gradnjom putne infrastrukture počele su intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje "Poslovno-sportskog centra Trnovo" na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini. Projekat bi trebao biti završen za dvije godine, a njegova vrijednost je 20 miliona maraka. Trenutno je u toku još jedan projekat koji provodi Općina zajedno sa Vladom KS, a u pitanju je izgradnja podzemne garaže u obuhvatu kompleksa "Srebrena lisica", gdje su u toku završni radovi, izrada izolacije i popločavanje objekta - kazali su nam iz Općine.

Dodali su kako će podzemna garaža na Bjelašnici imati kapacitet 100 mjesta, čime će djelimično riješiti problem saobraćaja u mirovanju ovog prostora. Konačni radovi bi trebali biti završeni do kraja zime.

- U protekloj godini puno se radilo na sanaciji postojećih puteva na području Općine. Sanirana je jedna od jako bitnih putnih komunikacija od Grkarice do ulaza u Babinin do, a realizaciju posla pomogla je i Direkcija za ceste KS. Na području općine Trnovo izvode se radovi na sanaciji i asfaltiranju lokalnih putnih pravaca u svim mjesnim zajednicama. Prošle godine za lokalne ceste izdvojen je milion maraka, što je i ovogodišnji plan - istakli su.

Iz Općine Trnovo napomenuli su i kako su izgradnjom spojnog puta Hotel Maršal - Donja Grkarica stvoreni uvjeti da se saobraćaj na Bjelašnici odvija jednosmjerno od Gornje Grkarice, Babinog dola do Donje Grkarice.

- Ukupna dužina spojnog puta je oko 2.200 metara. Na taj način izbjeći će se gužve u samom centru olimpijske planine, pogotovo u dane vikenda i praznika. Dakle, općina Trnovo spremno će dočekati zimsku sezonu kada je u pitanju putna infrastruktura, te se u ovoj godini iz ove oblasti radi na više od deset projekata, ukupne vrijednosti tri miliona KM. Pored putne komunikacije puno se radi i na projektima vodosnadbijevanja, tako da u trnovskim mjesnim zajednicama cilj je riješiti vodosnadbijevanje za narednih 100 godina. Trenutne aktivnosti su usmjerene i na izgradnju trećeg prečistača otpadnih voda. Završen je tender za izbor izvođača radova za posao vrijedan oko 2,6 miliona KM bez PDV-a. Samo su četiri ovakva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj - pohvalili su se.

Dodali su kako se radi i projektna dokumentacija za nove prečistače na Prečkom polju, Crnoj i Bijeloj rijeci, a ove godine je spojena kanalizaciona mreža od Rakitnice do prečistača na ulazu u kanjon Rakitnice.

Ono što svakom posjetiocu Bjelašnice sigurno privlači pažnju su mnogobrojni apartmani i hoteli koji se grade u užem turističkom jezgru. Neki od njih su tek u početnoj fazi građenja, te se, kako smo se uvjerili na terenu, za njih kopaju temelji, dok su na većini objekata postavljene skele te je u toku sama gradnja ili postavljanje fasade. 

Iz Općine navode kako se evidencije o izdatim građevinskim i upotrebnim dozvolama hotelsko-apartmanskih objekata vode u postupku njihovog izdavanja, a objekti izgrađeni na osnovu ovih dozvola upisuju se u javne evidencije u skladu sa odredbama zakona i drugih propisa. Dodaju kako dozvolu za građenje objekta na Bjelašnici mogu dobiti sve osobe koje se prijave na objavljene tendere i licitacije, te koje za to ispunjavaju uvjete. 

- Neznatan je broj objekata izgrađenih bez dozvole. Zapravo, nemamo bespravne gradnje osim kada se radi se o zloupotrebi korištenja javne površine, gdje je nakon prestanka važenja Rješenja o korištenju javne površine na kojem se nalazi predmetni objekat pokrenut inspekcijski postupak koji je došao do faze prinudnog rušenja, poput objekta "Baza" - istakli su.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh