open-navfaktor-logo
search
Promet 148 miliona KM
Građevinske firme iz BiH lako dobiju posao u inostranstvu, ali teško pronalaze radnike
Vrijednost radova građevinskih firmi iz Bosne i Hercegovine na gradilištima u Evropi, Africi, te susjednim zemljama u Srbiji i Hrvatskoj 2021. godine ukupno je iznosilo 148 miliona maraka.
02.04.2022. u 10:33
get url
text
Građevinci

Vrijednost izvršenih radova bh. građevinskih kompanija u inostranstvu u 2021. godini veća je za 4,6 posto u odnosu na isti period 2020. godine. Od ukupne vrijednosti  izvršenih  radova u 2021. godini 35,9 posto radova se odnosi na objekte visokogradnje, a 64,1 posto radova na objekte niskogradnje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Građevinske firme iz BiH najviše su zaradili u Hrvatskoj, 39 miliona, Srbiji 35, Švedskoj 25, Njemačkoj 21 milion maraka…

Naši saogovornici veoma su opmimistični kada su u pitanju poslovi u inostranstvu u 2022. godini, ali ukazuju na neke probleme koje sputavaju naše građevinske firme za više posla u inostranstvu.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, ističe da je glavni problem nedostatak kvalifikovanih radnika.

- U Njemačkoj je svaki dan na gradilištima naših dvije hiljade radnika. Sve je teže građevinskim firmama da okupe dovoljan broj radnika za rad samo u Njemačkoj, a gdje su potrebe za ostalim poslovima u evropskim i afričkim državama. S druge strane, a što je poražavajuće, građevinci svakodnevno odlaze na rad u inostranstvo, jerih vrbuju strane firme, pa čak i neke naše domaće agencije. Zemlje iz Evropske unije šalju upite i na adresu Privredne komore FBiH, da im osiguramo kvalifikovane radnike koji bi radili u njihovim firmama. Na to nismo nikada pristali i tražimo da oni nama daju poslove, a naše firme sa svojim radnicima doći će da grade u njihovoj zemlji – ističe Jašarspahić.

Građevinske firme iz BiH u inostranstvu su angažovane na infrastrukturnim projektima, najčešće objektima niskogradnje, pojašnjava za Faktor, Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i IGM pri Privrednoj komori Republike Srpske.

- Drugi vid poslovanja privrednih društava odvija se u skoro svim državama Evropske unije, gdje praktično domaće firme ugrađuju proizvode koje su njihov vlastiti proizvod. Naša građevinske firme ostvaruju veoma zapažene rezultate na evropskom tržištu s tim što su određene procedure u pojedinim zemljama dosta komplikovane za pribavljanje radnih dozvola, a posebno od pojave pandemije koja je u velikoj mjeri uvođenjem ograničenja usporila i otežala privrednu aktivnost ovih privrednih društava – kaže Petrović.

Enisa Kadić, sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH, kaže da ni pandemija koronavirusa nije nanijela mnogo štete građevinarima.

- U  ovoj godini očekujemo još više posla za bh. građevinske firme u inostranstvu. U Federaciji BiH već imamo desetak građevinskih i firme koje se bave proizvodnjom i montažom raznih objekata. Te firme već su stekle ugled u inostranstvu i nemaju problema oko dobivanja posla. Međutim, imamo problema zbog manjka kvalifikovanih radnika - ističe Enisa Kadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.