open-navfaktor-logo
search
Sarajevska gradilišta
Građevinari rade bez prestanka i čak se nadaju povišici plaće
U Sarajevu još uvijek se radi na tri gradilšta. Radi se i na fasada na jednoj zgradi na Baščaršiji, poneko renovira i svoj poslovni prostor i to su ohrabrujuće scene u gradu, kojim kruže više automobila od pješaka.
27.03.2020. u 15:22
get url
text
Ulica Kranjčevićeva
Ulica Kranjčevićeva

Najviše radnika i građevinskih mašina zatekli smo jutros na izgradnji kružnog toka u sarajevskom naselju Pofalići, na spoju ulica Hamdije Čemerlića - Put života. Građevinari su nam rekli da im je drago kada skoro niko ne radi ništa zbog mjera koje se provode zbog koronavirusa da mogu zaraditi plaću.

Radnici kažu da vrše pripremne radnje za asfaltiranje i već se nazire kako će izgledati kružni tok širine 20 metara, čiji završetak se očekuje krajem maja.

{$galerijaFotografija}

U Kranjčevićevoj ulici u u toku su završni radovi na  rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže te ceste i trotoara. Na osnovu potpisanog sporazuma KJKP Vodovod i kanalizacija je u obavezi da poslove rekonstrukcije podzemne infrastrukture završi zaključno s 31. martom 2020. godine.

Prilikom naše posjete na ovom gradilištu zatekli smo radnike Elektrodistribucije Sarajevo koji su radili na ukopavanju podzemnih kablova, kako bi mogli krenuti radovi na asfaltiranju ulice.

Ovdje smo zatekli petnaestak radnika iz nekoliko firmi koji rade svaki dio svog posla i kako kažu "ne bi se ljutili kada bi stigla i povišica na plaće, jer su im i otežani uvjeti zbog mjera koje su poduzete protiv koronavirusa".

Više decenija se čekalo na početak radova na izgradnji Prve transverzale i u posljednje dvije godine počelo je sa konkretnijim aktivnostima u realizaciji ovog projekta. Trenutno se radi na izgradnji prvih 1.140 metara na Šipu, gdje se gradi kružni tok i saobraćajnica prema Kobiljoj glavi gdje će se probijati tunel.

Na ovom gradilištu zatekli smo samo dva radnika koji kamionima prevoze zemlju za nasipe. Kažu da za većim brojem radnika i nema potrebe jer su izvršene sve pripreme za oblikovanje kružnog toka.

{$galerijaFotografija}

Do jučer se radilo na izgradnji škole u sarajevskom naselju Šip. Zatekli smo portira koji nam je kazao da će radnici odmarati za vikend, a onda će nastaviti sa izgradnjom

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece.

 

gradiliste-prva-transferzala-kranjceviceva-pofalici-27032020-MZ (1).jpg
1 od 35
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.