open-navfaktor-logo
search
Predizborne kalkulacije
"Građansku i evropsku" Trojku zanima samo Bošnjak u Predsjedništvu BiH, zašto ne i Hrvat?
Ako je suditi po dosadašnjim izjavama predsjednika stranaka koje čine "Trojku", niko od njih ne razmišlja o tome da na Općim izborima 2022. ima svog kandidata Hrvata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
10.10.2021. u 18:40
get url
text

Šefovi Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a BiH, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić u svim javnim istupima govore samo o kandidatu Bošnjaku koji će izaći na megdan lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

Konaković smatra da nije uredu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Nikšić je pak poručio da su SDP i SDA na istoj strani kada je u pitanju Izborni zakon.

Naša stranka bi ukinula tročlano Predsjedništvo BiH, a birali bi se predsjednik i dva potpredsjednika u Parlamenatrnoj skupštini BiH, s tim što bi svaki državljanin BiH mogao biti predsjednik.

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA. Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju, a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokratije.

Prošlih je izbora 2018. godine Naša stranka imala kandidata Hrvata Borišu Falatara. SDP je također imao kandidate Hrvate, od Ive Komšića, preko Gradimira Gojera do Željka Komšića. Od NiP-a se i ne očekuje da predloži kandidata Hrvata, ali oči javnosti su uperene prema NS koja se "bori protiv etno-nacionalističkih lidera i stranaka".

Stranke "Trojke" su različitih ideoloških profila. Njihovi čelnici tvrde kako to neće biti prepreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do važnih promjena u državi.

Po ovome što se do sada može vidjeti, računaju na bošnjačko biračko tijelo, a cilj im je da poraze SDA.

Poručili su da "Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače", a to govori samo jedno – u utrci za Predsjedništvo BiH neće imati kandidata Hrvata, Čovića već vide tamo, a jedini cilj je onemogućiti Izetbegovića da pobijedi.

VEZANI TEKST - Mijatović najavio Nikšićevu kandidaturu za Predsjedništvo BiH, šta će biti sa Bećirovićem

Ali šta će na to reći Boška Ćavar, vijećnica NS iz Mostara, koju je "psihički slomilo što je nazivaju komšićkom jer je Komšić nanio zlo Hrvatima".

Znači li to da će svoj glas dati kandidatu Bošnjaku iako to nije uradila prilikom izbora gradonačelnika Mostara već je pomogla HDZ-ovom Mariu Kordiću ili će ovoga puta "elitistička" NS odabrati Čovića koji izgleda po njihovim mjerilima nije nacionalista već budući sagovornik i koalicioni partner. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.