open-navfaktor-logo
search
Prilog od jedne KM
Građanima uz račune za struju stigle i izjave kojima daju saglasnost da plaćaju RTV Herceg-Bosna
Građani koji se snabdijevaju električnom energijom preko Elektroprivrede HZHB na kućne adrese su dobili izjavu koju trebaju potpisati kako bi finasirali Radioteleviziju HZHB. 
13.07.2021. u 14:04
get url
text

Izjava koja im je ponuđena da potpišu podrazumijeva da su saglasni da im se fakturira i naplati dobrovoljni prilog u iznosu od jedne KM. 

Iznos od marku bi im se naplaćivao uz mjesečni račun za električnu energiju, a "sve u cilju pomoći za neometan rad javnog sistema RTVHB". 

RTV Herceg-Bosne je ranije potpisala ugovor sa Elektroprivredom HZHB. 

VEZANI TEKST - Propali HDZ-ov projekat: Čović od građana traži 1 KM uz račune za struju za RTVHB

- Povodom najave da će putem javnog federalnog poduzeća Elektroprivrede HZHB biti omogućeno plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne, zahtijevamo od Vlade FBiH da hitno reagira i spriječi nezakonitu zloupotrebu javnih institucija za finansiranje privatnih projekata kojim se afirmira paradržavni projekti i paralelizmi. Radi se o očitom, skandaloznom pokušaju zloupotrebe javnog preduzeća u vlasništvu svih građana FBiH za finansiranje privatnih preduzeća u vlasništvu klike bliskoj HDZ-u, medija koji već svojim imenom promovira neustavne kategorije i osuđene projekte iz prošlosti - bila je reakcija SDP-a na vijest da će građani davati dobrovoljni prilog za finasiranje RTVHB. 

Vlada FBiH ima ustavnu obavezu, naveo je tada SDP, da spriječi ovakvu jasnu, javnu uzurpaciju javnih resursa za finansiranje parasistemskih aktivnosti.

- Ovaj čin koji po svim svojim elementima ima odlike propalog projekta uspostave samouprave, čiji su akteri osuđeni na zatvorske kazne, također mora dobiti svoj sudski epilog. Pravosuđe mora reagirati brzo i energično i spriječiti i sankcionirati novo rušenje pravnog poretka. Činjenica da je ovaj neustavni dogovor najavljen putem nevladinog udruženja HNS koje se promovira u nositelja aktivnosti stavljanja javnog preduzeća u funkciju jedne političke i interesne grupacije nije ništa drugo osim rušenje ustavnog poretka Federacije BiH. SDP BiH zato traži od SDA-ovog premijera Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu poduzeća pod upravom Vlade FBiH, a od državnog tužilaštva tražimo da odmah pokrene aktivnosti na identificiranju i procesuiranju svih uključenih u pokušaj uzurpacije javnih poduzeća za finansiranje izvaninstitucionalnog, neustavnog djelovanja - naveli su ranije iz SDP-a. 

Resorni ministar u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić nikada nije odgovorio na Faktorova pitanja o ugovoru između Elektoprivrede HZHB i Radiotelevizije Herceg-Bosne. Džindić se na ovu temu nije oglašavao ni u drugim medijima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.