open-navfaktor-logo
search
Riječ specijaliste
Građanima Sarajeva zbog smoga prijeti hronična bolest pluća
Pulmolog Mahir Tokić govorio je o bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom i uticaju vremenskih promjena na organizam
17.12.2019. u 10:04
get url
text

Zbog zagađenog zraka koji udišu, građani Sarajeva, ali i ostalih gradova u kojima je smog prisutan rizikuju da obole od hronične bolesti pluća, upozorio je prim. dr Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti.

Tokić je govorio o bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom, a od kojih, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), godišnje umre više miliona osoba, među kojima 600.000 djece.

Kako je kazao, najugroženija grupa su mala djeca, trudnice, osobe starije od 65 godina, naročito hronični bolesnici.

Kod zdravih osoba, ovakvo stanje u zraku izaziva akutne reakcije upalnog stanja, što u krajnosti izaziva iritaciju sluznice, a to je, objasnio je Tokić, pogodno okruženje za razvoj virusa.

Dugoročne posljedice

Dugoročno gledano, posljedice izloženosti štetnim supstancama, upozorava sarajevski pulmolog, mnogo su ozbiljnije, a svaki pojedinac je u opasnosti da doživi hronične promjene na disajnim organima.

- Mi ne razmišljamo dugoročno. Posljedice za naše zdravlje su takve da ćemo nakon desetak godina imati izuzetno veliki broj pacijenata koji će imati hronične promjene na disajnim organima, gdje će doći do trajne promjene u strukturi građe disajnih organa što izaziva posljedicu jednog oboljenja, kojeg mi u posljednje vrijeme sve češće pominjemo, a to je hronično opstruktivna plućna bolest. To je bolest koja je prvenstveno izazvana pušenjem, a onda dolaze u obzir i ostali zagađivači - upozorio je Tokić.

Istakao je da je riječ o sitnim česticama veličine od dva do deset mikrona. Takve čestice, objasnio je, imaju mogućnost da se kreću na udaljenosti od hiljadu kilometara.

- I ne moramo govoriti da ima industrije u Sarajevu, ali iz udaljenosti od hiljadu kilometara dolazimo u situaciju da udišemo takve čestice, koje su izuzetno agresivne i opasne po našu sluznicu. Izazivajući promjene u sluznici, ona na kraju više nije u stanju da se brani, mijenja svoju strukturu i onda umjesto da imamo zdravu populaciju, mi dobijamo bolesnu - objasnio je Tokić.

Koliko je nošenje maske učinkovito?

Dodao je da će se "teret" promjena na plućima prenijeti i na ostale organe, poput srca i krvnih sudova.

- To će izazvati promjene na drugim organima, na jetri, mišićima, kostima. Niz organa učestvuje u oboljevanju od ovakvih stanja - kazao je Tokić.

Kada je riječ o preventivnim mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od obolijevanja, Tokić je kazao da je najbolje rješenje boraviti na većoj nadmorskoj visini, ali je svjestan činjenice da to mnogi nisu u mogućnosti činiti tokom cijele sedmice.

- Radnim danima smo prisiljeni da se krećemo kroz ovakvu sredinu. Nošenje respiratornih maski nam u određenom procentu omogućava da ne udišemo barem krupne čestice, ove sitne od dva do deset mikrona, nažalost, respiratorne maske ne mogu omogućiti. Mogu nas spasiti samo maske koje se upotrebljavaju u vojne svrhe, gdje imamo zaštitni ugalj koji vrši resorpciju svih, pa i najsitnijih čestica. Nažalost, ne možemo se tako kretati - kazao je Tokić.

Čišćenje organizma od štetnih materija

U tom kontekstu, savjetuje smanjen boravak vani i što manje kretanje u prostorima koji su zagađeni i zapušeni. Naročito ističe važnost konzumacije namirnica bogatih vitamina iz grupe C i B kao i veći unos tečnost, što omogućava organizmu da lakše prebrodi veliku navalu štetnih materija koje ga okružuju.

- Na taj način omogućavamo da organizam, da kažem uslovno, ispire te štetne materije i oslobađa ih se na različite načine: putem znojenja, putem izmokravanja, stolice, sve su to stvari koje omogućavaju da se štetne materije eliminišu iz našeg organizma - kazao je Tokić.

Istakao je da zagađenost zraka u Sarajevu prisutno u kontinuitetu, a uzrok toga vidi u sječi okolnih šuma, aerozagađivačkoj industriji i gradnji što onemogućava strujanje zraka u gradu.

Priprema organizma na vremenske promjene

U Bosni i Hercegovini se do kraja godine očekuje natprosječno toplo vrijeme s dnevnim temperaturama koje će se kretati između 11 i 16 stepeni.

Tokić ističe da je adekvatna priprema organizma na vremenske promjene neophodna te upozorava da temperaturne oscilacije, iako najčešće utiču na pacijente koji boluju od različitih hroničnih bolesti, mogu biti neugodne i za najzdraviji organizam.

- Naš organizam treba vremena da se prilagodi tome. U ovom periodu visoke temperature itekako pogoduju razvoju virusa, pogotovo respiratornih virusa koji se lako šire kapljičnim putem, pogotovo jer često boravimo u zatvorenim prostorima gdje je smanjena količina zraka - kazao je.

Savjetuje da rizične grupe u ovom periodu trebaju poduzeti preventivne mjere, jedna od njih je pravovremeno vakcinisanje.

- Vakcinacija počinje krajem oktobra. Zašto? Jer kad apliciraju tu stranu materiju po naše tijelo, organizam na to treba stvoriti otpornost. Da bi se to desilo, treba proći najmanje šest sedmica. Vi ste dobili vakcinu, ali niste još postali imuni. U tom razdoblju možete oboliti - pojasnio je.

Osim vakcine, konzumacija raznovrsnog voća i povrća koje stvara imunitet je ključna.

- Treba ga uzimati u kontinuitetu u određenom vremenskom intervalu. Govorili smo o vitaminu C i ostalim vitaminima, ali je klinički dokazano da bijeli i crveni luk imaju svojstvo da potiču stvaranje naših odbrambenih ćelija, limfocita koji nas brane. Moramo ih uzimati u kontinuitetu, barem šest sedmica prije da bi organizam stvorio tu mogućnost i pripremio se za ovakav period - pojasnio je specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu prim. dr Mahir Tokić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.