open-navfaktor-logo
search
Gradovi prijatelji
Građanima Sarajeva predstavljen program Taj divni Peking i ZOI 2022
Sarajevo i BiH trebaju iskoristiti pruženu kinesku ruku prijateljstva i saradnje kroz Inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i mehanizam "17+1", rekao je Šarić
28.10.2019. u 17:23
get url
text
Peking Sarajevo

U sklopu saradnje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), Beijing TV i Udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" (Udruženje BKP), danas su građanima Sarajeva predstavljeni televizijski program "Taj divni Peking" i zimske olimpijske i paraolimpijske igre Peking 2022. (ZOI 2022).

Ispred Sarajevo City Centra upriličena je ceremonija kojom je obilježen početak saradnje BHRT, Bejing TV i Udruženja BKP, a koja će u narednom periodu biti realizovana i kroz emitiranje 52 epizode serijala "Taj divni Peking". Serijal će gledaocima u BiH preko malih TV ekrana i različitih epizoda omogućiti da upoznaju pekinšku kulturu, umjetnost i tehnološke inovacije, te saznaju kako je Peking postigao današnja dostignuća. 

Nakon predstavljanja serijala, okupljenima su predstavljene i ZOI 2022 koje će biti održane u Pekingu. Prisustvovali su ugledni gosti iz svih društvenih sfera – politike, kulture, sporta i akademske zajednice.

{$galerijaFotografija}

Početak saradnje su svečano označili zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Ivica Šarić, ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, članica Stalnog komiteta Komunističke partije Kine Općinski odbor Peking i šefica odjeljenja Ujedinjenog radničkog fronta  Komunističke partije Kine Općinski odbor Peking Qi Jing, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić, direktor Ureda za informisanje Narodne vlade Općine Peking Xu Hejian, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Seid Fazlagić, zamjenica generalnog direktora Odjeljenja za kulturu i ceremonije Organizacijskog komiteta za ZOI 2022 Gao Tian, zamjenik direktora Beijing TV Yue Min i uime BHRT-a Tvrtko Milović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Ivica Šarić tokom obraćanja je rekao da će suradnja dvije televizije približiti Kinu i njen glavni grad građanima BiH, kao i da će iskustva koja je Sarajevo kao domaćin jedne od najbolje organiziranih ZOI u povijesti, biti od koristi Pekingu.

Također, istakao je da Sarajevo i BiH trebaju iskoristiti pruženu kinesku ruku prijateljstva i saradnje kroz Inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i mehanizam "17+1". Šarić je izrazio uvjerenje da će prijateljstvo BiH i Kine će trajati i da ga treba brižljivo uzgajati na svim poljima.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping je u govoru naveo kako se kroz Inicijativu "Pojas i put" i mehanizam "17+1" saradnja između Kine i BiH pojačala, te da je promocija i emitiranje programa "Taj divni Peking" novi iskorak u toj saradnji, koji će doprinijeti da se još više približe narodi Kine i BiH.

- Izuzetno mi je drago kao građaninu Pekinga  da građnima BiH otvaramo prozor u ovaj čudesni grad, i što kao ambasador Narodne Republike Kine u BiH gradim prijateljstvo između naše dvije zemlje. Nadam se da će prijeteljstvo između Kine i BiH vječno trajati - rekao je Ping.

Zamjenica generalnog direktora Odjeljenja za kulturu i ceremonije Organizacijskog komiteta ZOI 2022 Gao Tian izrazila je zadovoljstvo prisustvom ovom događaju i pružanjem mogućnosti da prezentuje pripremne radnje koje je poduzeo organizacijski komitet.

Navela je da će Peking biti prvi "dvostruki olimpijski grad", odnosno prvi grad koji će ugostiti i zimske i ljetne olimpijske igre. Nada se da će kroz uložene napore i izuzetne igre biti prikazana kineska historija i kultura i demonstrirana najnovija dostignuća, a svijetu pokazana slika otvorene i samouvjerene Kine. Prisutnima je predstavila važne kulturne simbole, grb i maskote ZOI 2022.

Direktor Ureda za informisanje Narodne vlade Općine Peking Xu Hejian izrazio je zadovoljstvo boravkom u Sarajevu, prvenstveno što postoji mnogo sličnosti sa Pekingom - oba su glavni gradovi, domaćini Olimpijskih igara, ali i gradovi bogate kulture sa dugom istorijom.  

Posjetioci su imali priliku upoznati se sa vrhunskim umjetničko-kreativnim proizvodima pekinškog proizvođača "Sanshan Wuyuan", učestvovati u kreativnoj radionici sjeckanja papira i drugim zanimljivostima koje je spremio Konfucijev institut u Sarajevu.

Veliki broj posjetioca je bio posebno zainteresovan za štand sa pekinškim kulturnim proizvodima, gdje su sa velikom pažnjom razgledali i raspitivali se o kulturnim proizvodima Ljetne palače koji predstavljaju savršenu kombinaciju kineske kulture i moderne kreativnosti, a koje je prezentovao China Culture Tourism and Creativity.

Peking u Sarajevu, 28.10.2019
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.