Ovi prijevremeni izbori su raspisani nakon smrti gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

Kandidati za novog gradonačelnika su aktuelni vršilac dužnosti gradonačelnika Živinica Began Muhić (SDA), Hajrudin Kozarević (SDP) koji je trenutno zastupnik u Parlamentu FBiH, Ibrahim Čaušević (Glas naroda BiH), Zoran Knežević (Građanski savez), te nezavisni kandidat Asim Aljić koji je nekadašnji načelnik Živinica. 

Formirano je 87 biračkih mjesta koja se otvaraju u 7 sati u nedjelju, zatvaraju u 19 sati. 

- U Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 8. maja u 24 sata, za prijevremene izbore u Živinicama upisano 55.281 birača (redovni 54.271, pošta 991 i lično/odsustvo 19) - saopćili su iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Napomenuli su da izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro u subotu, 27. maja, i traje do zatvranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati 28. maja. 

- Na terenu će raditi i pet mobilnih timova od čega dva u Živinicama i po jedan mobilni tim u Doboj-Istoku, Tuzli i Zenici. Centralna izborna komisija BiH je imenovala dva supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima - naveli su iz CIK-a.