Pored toga, kako su kazali na konferenciji za novinare, bez imalo srama i skrupula organizirali su i javnu raspravu na kojoj je prezentirana Studija uticaja na okoliš kojom je predviđeno da se na odlagalište Uborak dodatno deponuje materijal s gradilišta poddionice autoceste Mostar jug - tunel Kvanj, što dokazuje da se zatvaranju mostarske deponije ne pristupa ozbiljno.

- U toj studiji stoji da će nastalim neopasnim i opasnim komunalnim otpadom s radnih i skladišnih prostora upravljati uz saradnju s lokalnim komunalnim poduzećem te da će ga odlagati na regionalnu deponiju Uborak - kazao je predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Ustvrdio je kako deponiji nije izdata okolinska dozvola zbog štetnog uticaja na okoliš i neakedvatnog odlaganja otpada te da ona skoro godinu dana radi ilegalno. Za trenutnu situaciju, dodao je, najodgovornija je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te lokalne vlasti i federalni inspektorat.

- Jedna od najodgovornijih osoba svakako je naša ministrica koja je radila sve naopako, nije produžila dozvolu jer nije mogla da je produži, a onda je sve činila kako bi dozvolila nastavak odlaganja svih vrsta otpada na deponiju. Što se tiče roka predavanja prijave sudu protiv nje, to će najvjerovatnije biti završeno do kraja sedmice - kazao je Hujdur.

Dodao je kako mještani i aktivisti neće odustati od svoje borbe i zahtjeva da se deponija na Uborku zatvori i sanira.

- Naša borba se nastavlja pravnim putem, tužbama, krivičnim prijavama, zahtjevima za smjenu. Za nas nedodirljivih nema i neće ih biti, a bit će i konkretnih aktivnosti na terenu. Bit će to poštena borba da poštenija ne može biti bez politike i padanja pod uticaj raznih stranaka. Oni koji se kite našom pričom misleći da će nas tako pridobiti, imat će uskoro priliku da javno kažu šta će učiniti po pitanju rješenja našeg problema ako zasjednu u udobne vijećničke fotelje - poručio je Hujdur.

Mještani i aktivisti okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da je odavno premašilo predviđeni kapacitet te da od početka 2019. godine nema niti jedan potreban dokument za rad. Oni traže sanaciju Uborka i otvaranje novog odlagališta na drugoj lokaciji.