open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Građani zahtijevaju poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana
Grupa građanki i građana sarajevske općine Centar danas je zvanično na općinski protokol predala građansku inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana na osnovu koje je parkovska površina proglašena građevinskim zemljištem, a potom djelimično prodana Centralnoj Banci BiH (CBBH).
05.03.2021. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić na Hastahani bazirao predizbornu kampanju, a park vjerovatno postaje gradilište

Uz detaljan pregled svih neregularnosti i nelogičnosti u procesu izmjene predmetnog regulacionog plana, u tekstu građanske inicijative potpisnici navode da bi općinski vijećnici njenim usvajanjem "zaštitili i promovirali pravo građanki i građana na demokratsko odlučivanje o pitanjima koja ih se najneposrednije tiču".

- Nadamo se da će općinski vijećnici usvojiti danas dostavljenu građansku inicijativu i pokazati da zaista štite i zastupaju interese građana koji su glasali za njih i finansiraju njihov rad, a ne otuđene investitore u čijoj viziji je Sarajevo očigledno jedna velika građevinska parcela, a ne grad po mjeri svojih građana. Ovo je prvi put da se u Općini Centar koristi ovaj mehanizam i nadamo se da će potaći građane i građanke da se angažuju i aktivno zastupaju svoje interese - istakli su iz inicijative Hastahana Park.

{$galerijaFotografija}

Građanska inicijativa posljednja je u nizu dosadašnjih aktivnosti za spas parka, a svojim potpisima podržalo ju je više od 1.300 stanovnika i stanovnica općine Centar koji zahtijevaju da se sporne izmjene regulacionog plana stave van snage jer su usvojene uprkos njihovom jasnom, glasnom i dugogodišnjem protivljenju. Inače, građanska inicijativa pravni je mehanizam propisan statutom općine Centar i općinski vijećnici imaju zakonsku obavezu da je uvrste na dnevni red jedne od svojih narednih sjednica i javnim glasanjem se odrede prema iznesenim zahtjevima građana i građanki.

Borba stanovnika i stanovnica Marijin Dvora protiv otimanja parka počela je još 2017. godine, a općinske vlasti su javno izrazile namjeru da cjelovitu parkovsku površinu Hastahane pretvore u tri građevinske parcele na javnoj tribini održanoj 2018. godine, kada se CBBH prvi put spominje kao potencijalni kupac. Jedna od tih parcela, koja zauzima čak 21 posto ukupne površine parka, prodana je Centralnoj Banci BiH koja tu namjerava izgraditi višespratni poslovni objekat, naveli su iz iz inicijative Hastahana Park.

Prethodni sastav općinskog vijeća regulacioni plan je izmjenio, a CBBH je potom kupila dio parkovske površine u Hastahani, uprkos jasno izraženom i dokumentovanom protivljenju lokalnog stanovništva. Tadašnji općinski zvaničnici u procesu su svjesno ignorisali lokalno stanovništvo i relevantne propise, čak se služeći prijetnjama i zastrašivanjem, o čemu je CBBH pravovremeno obaviještena.

Građanska inicijativa Hastahana, 05.03.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.