- Građani, u ponedjeljak u 10 sati imamo priliku da ispred OHR-a pitamo visokog predstavnika zašto ne radi posao za koji je jako dobro plaćen, a posao je da štiti ustavno-pravni poredak naše zemlje. Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, pozivamo građane na mirne proteste ispred OHR-a u ponedeljak od 10 sati - objavili su organizatori, odnosno građanski aktivisti Sejda Čavčić i Suad Đozić.

Dodaju da smo svi svjedoci bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima.

- Ti političari ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Daytona. Zahtijevamo da visoki predstavnik Christian Schmidt u koordinaciji sa EU-om i SAD-om odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH - saopćili su.

Protesti su, kako ističu, najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu Kantona Sarajevo kao i Ministarstvu saobraćaja. Saobraćaj će biti obustavljen ispred OHR-a od 10 do 12 sati.

- Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtijevuju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanje evropske civilizacije i sigurnosti - naveli su.

Pozivaju i građanske aktiviste, nevladine organizacije, ali i politički aktivne osobe, jedini uvjet je da nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će, kako navode, uklonjeni sa skupa.

- Također za sve transparente koje želite ponijeti sa sobom, morate uslikati i poslati organizatorima skupa prije ponedjeljka. Uvredljiv sadržaj nije dozvoljen i takvi će također biti uklonjeni.

Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno tražimo da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite ove Bosne i Hercegovine - poručuju organizatori protesta.