open-navfaktor-logo
search
Nakon ubistva na Ilidži
Građani se okupili i u Blažuju: Smanjiti broj migranata u kampu na 1.000, dovesti vojsku i policiju
Mještani Blažuja okupili su se danas u ovom ilidžanskom naselju kako bi mirnim protestnim okupljanjem zatražili od nadležnih rješavanje problema velikog broja migranata na ulicama, od kojih su neki skloni vršenju krivičnih djela.
23.11.2020. u 13:08
get url
text

Ovo je četvrto po redu mirno okupljanje građana, nakon što je u srijedu u ilidžanskom naselju Otes ubijen 36-godišnji Jasmin Berović, koji se zajedno sa prijateljima sukobio sa trojicom migranata koji nisu željeli napustiti kafić njegovog brata.

Prije današnjeg, građani su organizirali okupljanja na Ilidži, u Hadžićima i Otesu. Od nadležnih su zatražili da ograniče kretanje migranata, posebno na području općina Ilidža i Hadžići, gdje je njihov broj najveći broj, te da dio odgovornosti preuzmu i druge općine u Kantonu Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Građani koji su se danas okupili u Blažuju imaju, također, niz zahtjeva prema nadležnim. Traže da se hitno smanji broj migranata u Migracionom centru u Blažuju sa oko 4.000, koliko tvrde da ih ima, na 1.000 koliko je obećano. 

Nadalje, traže sprovođenje kućnog reda, to jest da zabrane kretanja poslije 17 sati, zatim, postavljanje ograde oko kampa gdje su smješteni migranti, povećanje policijskih patrola i postavljanje vojske oko kampa, kontinuirano čišćenje i dezinfekciju i deratizaciju oko centra i ulica ispod kampa. Također, građani traže i da se zaustavi gradnja u centru bez odobrenja općinskih vlasti koja je u punom zamahu, da se osigura pruga, jer, kako navode, uskoro možemo očekivati tragediju velikih razmjera, a zatražili su i deportaciju migranata u slučaju da počine krivično djelo.

Istakli su i kako hoće mir i dostojanstven život "malog čovjeka", jer "nismo građani drugog reda, samo zato što živimo u neurbanom dijelu grada". Naveli su i da Blažuj po popisu ima blizu 7.000 stanovnika, a došlo je 4.000 migranata.

Nakon što su iznijeli svoje zahtjeve, mještani su krenuli u protestnu šetnju, a prate ih pripadnici MUP-a KS. Migrantima u prihvatnom centru Blažuj je trenutno onemogućeno kretanje zbog protesta.

Po okončanju šetnje građani su raširili transparent na kojem piše Jasmin Berović (1984-2020). Na taj način odali su počast ubijenom sugrađaninu.

Protesti, Blažuj, migranti, 23.11.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.