open-navfaktor-logo
search
Mirne demonstracije
Građani protestovali zbog hapšenja direktora OSA-e, skandirali Gordani Tadić: Ostavka, ostavka...!
Veliki broj policajaca prisutan je ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje je jutros u nadležnost te pravosudne institucije predat Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). 
15.07.2021. u 09:20
get url
text

VEZANI TEKST - Prim. dr. Rusmir Hadžihusejnović: Hapšenje direktora OSA-e je kuhinja Gordane Tadić i Olega Čavke

10:56 - Nakon okupljanja i izjava za medije te poruka Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da treba podnijeti ostavku zbog hapšenja Osmana Mehmedagića, demonstranti se počinju razilaziti. 

10:27 - Grupa građana protestuje pred Tužilaštvom BiH skoro sat vremena. 

10.02 - Demonstranti traže ostavku Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

9:58 - Hasan Papo, jedan od demonstranata, kazao je da traži da Mehmedagića što prije puste iz pritvora da radi svoj posao. 

-Zamislite šta bi radili meni ili vama kad se ovako postupa sa direktorom OSA-e - kazao je Papo.

9:56 - Demonstranti su sve vrijeme isticali da su oni neformalna grupa građana i da iza njih ne stoji nijedna politička stranka. 

9:50 - Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH i nekadašnji saradnik prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, obratio se medijima. Kazao je da je tu privatno, kao prijatelj Osmana Mehmedagića. Rekao je da ne spori da Tužilaštvo provjerava diplomu direktora OSA-e, ali da to nije razlog za privođenje. Ocijenio je da se radi o provokaciji i da Mehmedagića već duže vrijeme nastoje osuditi, dok se istovremeno ne procesuira milionski kriminal.

9:40 - Salko Zildžić (SDA), federalni zastupnik, kazao je da je tu kao građanin, a ne u svojstvu političara. 

- Više od godinu dana pratim zbivanja kada je u pitanju Tužilaštvo BiH i odnos prema OSA-i. Ovo što se dešava nije zapamćeno u demokratskim sistemima i zemljama, zbog toga izražavamo ovakav vid protesta - protest običnih ljudi, običnih građana. Sve nam ovo izgleda kao svojevrsni državni udar. Imali smo već suđenja direktoru OSA-e, sve te optužbe su pale u vodu. Ljudi koji su pratili suđenje mogli su vidjeti da se radi o predstavi za javnost. Kada sa suđenjima nije uspjelo, uslijedilo je hapšenje koje je nonsens za svako demokratsko društvo. OSA ima pohvale svih stranih partnerskih agencija. S jedne strane imamo priču o diplomi, a s druge razne afere koje se ne procesuiraju - rekao je Zildžić. 

Kako se jučer moglo vidjeti na društvenim mrežama, za danas su najavljeni protesti ispred Tužilaštva i to povodom hapšenja direktora OSA-e. 

Kako javlja reporter Faktora, ispred Tužilaštva trenutno pristižu demonstranti. 

Policija nije dozvoljavala ulaz na parking, već su demonstranti stajali iza rampe koja je uz ulicu. Međutim, nešto kasnije demonstranti su ipak ušli u prostor ispred Tužilaštva, a policija za sada ne reagira.

Ukoliko se pojavi veći broj demonstranata moglo bi doći do blokiranja saobraćaja u ovom dijelu grada.

{$galerijaFotografija}

Istovremeno protesti su najavljeni i u Mostaru u 9:30 sati na trgu Musala. 

Protest tužilaštvo BiH policija 15.07.2021
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.