open-navfaktor-logo
search
Nelegalna proizvodnja
Građani prijavili: U Hadžićima inspekcija oduzela 400 kilograma suhog mesa
Promet suhomesnatim proizvodima na dvije lokacije u Hadžićima vršio se u neregistrovanim i neuslovnim prostorima za promet proizvodima životinjskog porijekla
09.01.2020. u 11:09
get url
text

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, postupajući po prijavama o pojavi nelegalne trgovine suhomesnatim proizvodima na području Općine Hadžići, prije dva dana su proveli inspekcijske nadzore u okviru kojih je zaplijenjeno i neškodljivo uništeno oko 400 kilograma suhomesnatih proizvoda.

- Promet suhomesnatim proizvodima na dvije lokacije u Hadžićima vršio se u neregistrovanim i neuslovnim prostorima za promet proizvodima životinjskog porijekla, a zatečeni proizvodi nisu imali odgovarajuću veterinarsko-zdravstvenu dokumentaciju o ispravnosti i porijeklu.
Uz podršku policijskih službenika inspektori su identificirali počinitelje na čiji će se teret staviti troškovi neškodljivog uništenja oduzetih proizvoda i izreći novčane sankcije zbog nezakonitog prometovanja proizvodima od mesa – navedeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Inspekcija poziva potrošače da proizvode životinjskog porijekla kao i ostale, posebno prehrambene proizvode, ne kupuju izvan prostora registrovanih za trgovinu, u kojima trebaju biti osigurani minimalni uslovi za održavanje ispravnosti i kvaliteta proizvoda namjenjenih javnoj potrošnji.

- Upozoravamo i da se proizvodi bez proizvođačke deklaracije, u skladu sa propisima na snazi, smatraju zdravstveno neispravnim za potrošnju, te njihovo stavljanje na tržište nije dozvoljeno. Zahvljujemo savjesnim građanima koji su nadležnoj inspekciji prijavili nelegalno obavljanje djelatnosti čime je, pravovremenom reakcijom inspektora, spriječeno dalje prometovanje zdravstveno neispravih namirnica – zaključuju iz KUIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.