Peta policijska uprava Ilidža i Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža započeli su danas sa realizacijom projekta "Stop prosjačenju".

Info pult je postavljen u Maloj aleji. Projekat je uradila Peta policijska uprava, a finansirala Općina Ilidža. Cilj projekta je da se utiče na svijest građana da ne podržavju prosjačenje, odnosno da ne učestvuju u ovakvim protupravnim radnjama tj. da ne daju novac ili bilo kakav drugi vid milostinje. U sklopu projekta urađen je promotivni materijal koji će se dijeliti građanima.

Materijal je urađen na tri jezika: engleski, bosanski, arapski u kojem su upute za građane i brojevi telefona putem kojih građani mogu pozvati policiju i pomoći u realizaciji projekta "Spriječiti prosjačenje nije samo naše pravo nego i naša obaveza".

-Pozivaju se građani koji primijete osobe koje prose na javnim mjestima, a posebno vlasnike i uposlenike u ugostiteljskim objektima, prodavnicama, te autobuskim stajalištima i saobraćajnim raskrsnicama da to prijave policijskim službenicima ili u policijsku stanicu Ilidža putem telefona 033/639-000 - saopćeno je.