open-navfaktor-logo
search
Mostar
Građani ponovo blokirali deponiju Uborak: Ne plašimo se policije
Ne plašimo se ni suda. Idemo do kraja jer izbora nemamo. Ovdje štitimo svoje porodice, rekao je Omer Hujdur, predsjednik Udruženja "Jer me se tiče"
22.01.2020. u 08:16
get url
text

Nekoliko stotina građana Mostara jutros je u znak protesta zbog nemara vlasti za njihovim decenijskim problemom – deponijom Uborak, ponovo blokiralo prilaz ovoj deponiji, koja od 4. decembra odlukom Ministarstva okoliša FBiH nema okolinsku dozvolu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su današnju blokadu najavili u nedjelju tokom mirnog protesta ispred ulaza u deponiju, a kap koja je prelila čašu nedavni je sastanak na koji se odazvalo svega pet od jedanaest pozvanih predstavnika institucija vlasti.

Na sastanku se, prema tvrdnjama aktivista Udruženja “Jer me se tiče“ nisu spominjale konkretne potencijalne lokacije za novu deponiju, što je ranije bilo najavljeno. Predsjednik Udruženja "Jer me se tiče" Omer Hujdur rekao je da je današnja blokada samo opomena za vlasti i da neće potrajati.

- Ovo je upozorenje i ne namjeravamo se ovdje dugo zadržati. Policije se ne plašimo. Ne plašimo se ni suda. Idemo do kraja, jer izbora nemamo. Ovdje štitimo svoje porodice - rekao je Hujdur.

Daljnji koraci su, kako je rekao, također jasni.

- Danas ćemo odaslati mailove na sve adrese i postaviti određene ultimatume. Ukoliko se ne udovolji, mi idemo u trajnu blokadu. Ovo je poruka da snage imamo - dodao je Hujdur.

Ulaz deponije i danas čuvaju pripadnici MUP-a HNK, dok je stanovništvo blokiralo prilaze s obje strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.