open-navfaktor-logo
search
Neće odustati
Građani ogorčeni: Novu godinu ćemo dočekati na Uborku
Koliko je policije ovdje. Mi nismo došli da se tučemo, pravimo nerede. Stojimo dostojanstveno, ne provociramo nikoga, ovo je katastrofa, kazao je Hodžić
29.12.2019. u 14:36
get url
text

Na mirnom okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara i danas se okupio veliki broj građana, odakle su još jednom upozorili vlasti da nisu odustali i da neće odustati.

-Ovdje ćemo čekati Novu godinu. Neka oni koji odlučuju o našoj sudbini vide da nismo odustali i da nećemo - poručio je Nijaz Hodžić iz  Građanske inicijative "Jer nas se tiče". Skup je osiguravao veliki broj policajaca.

- Koliko je policije ovdje. Mi nismo došli da se tučemo, pravimo nerede. Stojimo dostojanstveno, ne provociramo nikoga, ovo je katastrofa - kazao je Hodžić.

Dodao je kako su podnesene krivične prijave protiv onih koji su organizirali policiju protiv njih.

-Pišu se i krivične prijave i za načelnika PU Mostar, načelnika PU Sjever i za sve policajce koji su primijenili prekomjernu silu - rekao je Hodžić.

Napominje kako od juna, kada su napravili prvu blokadu, političari govore isto, a ništa ne rade.

-Ne pojavljuju se na sastancima. Čuli smo premijera Hercega, da se ovo treba rješavati na višem nivou, ali nama niko ništa ne predlaže. Mi smo spremni na dogovor, nismo djeca, znamo da se to ne može završiti za dan, ali ima nešto što se mora uraditi, i sami su rekli da nije mjesto ovoj deponiji da bude ovdje, ali ništa ne poduzimaju - naglašava Hodžić.

{$galerijaFotografija}

Napominje kako je i do njih došla informacija da će se 8. januara raspravljati o deponiji Uborak u Sarajevu.

-Mi nismo dobili poziv. Pozvani su gradonačelnik, javni pravobranilac Grada Mostara i direktor JP Deponije, ali bez ministara, koji su jedini koji mogu odlučiti o ovom, nema svrhe sjediti - poručio je Hodžić.

Podsjetimo, okolinska dozvola deponije istekla je 4. decembra, ali se smeće i dalje odvozi na tu deponiju zbog preporuke Vlade Federacije BiH da je riječ o problemu od javnog interesa. Mještani su nekoliko dana u decembru blokirali odzvoz smeća, no specijalne snage policije uklonile su na silu demonstrante. Od toga dana, deponiju svakodnevno osiguravaju policijske snage. 

IMG_0982.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.