open-navfaktor-logo
search
Marš mira
Građani Novog Sarajeva krenuli prema Nezuku
Općina Novo Sarajevo organizovala je besplatno učešće zainteresovanih građana na tradicionalnom Maršu mira i obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
08.07.2019. u 13:30
get url
text
Novo Sarajevo marš mira

Više od 80  građana iz općine Novo Sarajevo krenulo je autobusima do Nezuka gdje će sa priključiti ostalim učesnicima Marša mira – Srebrenica 2019. 

Općina Novo Sarajevo organizovala je besplatno učešće zainteresovanih građana na tradicionalnom Maršu mira i obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Marš će trajati tri dana, a Općina je obezbijedila svu potrebnu logistiku, hranu i osvježenje za prijavljene učesnike.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo ispratio je učesnike marša istakavši da su ciljevi marša spriječiti falsifikovanje historijskih činjenica i čuvanje istine od zaborava.

Novosarajevska grupa učesnika Marša krenula je prema Nezuku, a u naredna tri dana kretat će se slijedećim rutama:

Nezuk–Boljkovica-Parlog-Crni Vrh-Snagovo-Liplje-Jošanica-Dona Kamenica-Bakrači-Glodi-Udrč-Cerska–Kaldrmica-Đugum-Mravinjci-Burnice- Kameničko Brdo-Ravni Buljim-Jaglići- Šušnjari-Budak-Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč 1.043 metra), gusto pošumljene predjele s potocima. Navedene lokacije su mjesta na kojima je vršeno masovno pogubljenje zarobljenih Bošnjaka sa obilježenim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.