open-navfaktor-logo
search
Višednevna borba
Građani najčešće odgovorni za požare, u HNK 15 intervencija dnevno
Vatrogasci se s dolaskom ljepšeg vremena danima bore sa požarima koji bukte duž cijele Bosne i Hercegovine.
23.03.2022. u 07:53
get url
text

Trenutno je najozbiljnija situacija u općini Prozor-Rama gdje bukti požar na području Gorica-Krančići i u selu Lug. U poslijepodnevnim satima prijed dva dana je poslan zahtjev Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz općinske Civilne zaštite za pomoć u gašenju iz zraka.

Kako je za Faktor kazao Pero Pavlović, glasnogovornik Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prosjeku petnaestak požara dnevno javlja se na području ovog kantona.

VEZANI TEKST - Požari na području Čapljine, Konjica i Jablanice: Lovci i planinari pokušavaju spasiti lovačku kuću na Borovoj grudi

- Takve brojke imamo u posljednjih 15-ak, a možda i više dana. Uglavnom gori trava, nisko rastinje i počesto otpad, te nema značajanije materijalne štete. Nekoliko požara koji su na području Jablanice, Konjica, Prozor-Rame, imali smo i požare koji su bili i još jesu, duboko u područjima šume pa je napravljena nešto ozbiljnija materijalna šteta. Ovi požari mogu se mjeriti i u kontekstu koliko narušavaju ukupnu sredinu življenja, koliko se javlja problema sa florom i faunom, štete u tom smislu su veoma ozbiljne – kaže Pavlović.

Navodi da konkretnih šteta po stambene i privredne objekte nema te se nadaju da će tako i ostati, što, kako kaže, nije bio slučaj prethodnih godina.

Na pitanje koji su uzroci požara, da li su izazvani nepažnjom ili namjerno, Pavlović kaže da se sve od navedenog može smatrati izvorom požara.

- Ne treba biti pretjerano obučen ili stručan da bi se moglo zaključiti da je najveći broj ovih požara nastao kao posljedica ljudske neodgovornosti. Mi iz godine u godinu pokušavamo građane pozivati na oprez. Postoji potreba građana da pripreme svoje zemljište za proljetnu sjetvu, tu se čini najviše grešaka jer smatraju da neće biti nikakvih problema. Međutim, dolazi do nekontroliranog širenja požara i do ozbiljnih posljedica. Evidentno je i da igranje otvorenim plamenom, bacanje cigareta, također može i jeste često uzrok požara što se opet pripisuje našoj neodgovornosti i nebrizi za okruženje u kojem živimo. I treća kategorija, koja je srećom najmanja ili se počesto ne utvrdi da je to u pitanju, jesu ljudi koji imaju potrebu da to rade i to je jedna vrsta bolesti. Možda se i mi suočavamo da ima namjernog paljenja, ali o tome konkretno mogu govoriti službe koje se time bave – navodi Pavlović.

Naveo je da pozivaju stanovništvo da sa više odgovornosti pristupaju i ponašaju prema sredini u kojoj žive.

VEZANI TEKST - Zbog požara u Prozor-Rami zatražena pomoć Oružanih snaga BiH

- Da pomognemo i svojim ponašanjem da i vatrogasci imaju što manje posla vjerujući kako će i ozbiljna situacija u Prozor-Rami biti stavljena pod kontrolu – naveo je Pavlović.

I sarajevski vatrogasci naročito u posljednjih nekoliko dana imaju puno posla, te osim redovnih aktivnosti sve su češći požari na livadama, u baštama, šumama, te požari dimnjaka.

Dežurni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Nihad Velić kaže da je 99 posto uzrok požara ljudski faktor.

- Mi ne utvrđujemo da li je namjerna paljevina u pitanju, a i štete procjenjuju inspektori. Ali ljudski faktor je uvijek uglavnom uzrok. Sad je sezona, proljeće je, vrši se priprema bašti, sijanje. Sve to nam jako otežava jer je veliki broj požara, a imamo manjak ljudi. Srećom imamo dobrovoljna društva, ali imamo dosta posla – kaže Velić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.