open-navfaktor-logo
search
Nikad gore
Građani KS sa zebnjom dočekuju jesen: Pregled kod pulmologa nemoguća misija, sveli su nas na palanku
Epidemiološka situacija sa koronavirusom u mnogim zemljama ponovo se pogoršava, a broj oboljelih od COVID-19 u posljednje dvije sedmice raste i u Bosni i Hercegovini.
06.08.2022. u 18:26
get url
text
get url
text

Već neko vrijeme zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako bismo se već od druge polovine augusta mogli suočiti sa novim valom pandemije SARS-CoV-2, a to znači da bismo u narednim mjesecima ponovo mogli imati trocifrene dnevne brojke novooboljelih, a sasvim je izvjesno da će rasti i broj umrlih osoba od posljedica koronavirusa.

Gužve i duge liste čekanja

Posebno sa zebnjom jesen dočekuju građani Kantona Sarajevo. Gužve i duge liste čekanja za pregled kod pulmologa u prethodnim mjesecima postala je uobičajena slika u domovima zdravlja. Razlog je nedostatak specijalista pneuftiziologije, ljekara čije su zdravstvene usluge bile najtraženije u pandemiji.

- Kada je ovakvo stanje u vrijeme povoljne epidemiološke situacije, kako će nam tek biti u jesen i zimu kada se pogorša situacija sa COVID-19, a uz nju stignu i ostali sezonski respiratorni virusi - pitaju se mnogi građani.

VEZANI TEKST - U Domu zdravlja Novi Grad jedan pulmolog uvečer do 10 sati pregleda pacijente iz pet općina

Trenutno stanje u Pneuftiziološkim službama svih devet domova zdravlja u KS je takvo da vam je najbolje, ako trebate ovu vrstu zdravstvene usluge, tamo i ne svraćate, nego odmah odete kod privatnika.

- Trenutno tri doma zdravlja Stari Grad, Novo Sarajevo i Centar nemaju nijednog pulmologa. U Domu zdravlja Novi Grad radi jedna mlada doktorica za cijeli grad. Dolaze joj iz Hadžića na pregled. Ovo je užas, cijeli kanton na jednu doktoricu. Rođena sam u ovom gradu, odrasla, zaradila penziju, ali nikada ovakvo stanje nije bilo. Cijeli radni vijek izdvajala sam za zdravstveno osiguranje, šta sad trebam od penzije svaki mjesec davati za liječenje kod privatnika? Sramota! Ne znam ko je direktor JU Dom zdravlja KS i nije me briga, ali ono što tu osobu želim upitati jeste - kakav je to menadžer i šta misli kako će se ta zdravstvena ustanova na jesen nositi sa ogromnim brojem građana kojima je potreban pulmolog - pita J. K. iz Sarajeva koja nam se u telefonskom razgovoru požalila na trenutno stanje u JU Dom zdravlja KS.

Trebate li bris nosa i guše, u cijelom Kantonu Sarajevo to, kako kaže naša sagovornica, možete uraditi samo u Domu zdravlja Novo Sarajevo.

- Menadžment JU Dom zdravlja KS sveo nas je na palanku, ali i u palanci postoji neki red. Ovdje ga nažalost nema! Sad je već korona u porastu i haos je opći, strah me pomisliti šta će tek biti za mjesec ili dva - istakla je J. K. iz Sarajeva.

VEZANI TEKST - Dva ljekara iz domova zdravlja Stari Grad i Centar na odmoru, više od 100.000 stanovnika bez pulmologa

Do 31. decembra prošle godine JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo imala je 16 pulmologa, ali ih je od 1. janaura ostalo 11, nakon što je Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, donio odluku da pet specijalista, koji se bave bolestima pluća i disajnog sistema, pošalje u penziju. U međuvremenu, neke njihove kolege otišle su raditi u druge zdravstvene ustanove.

Od pet spomenutih pulmologa, čiji je radni odnos u JU Dom zdravlja KS prestao 31. marta, samo dr. Mujo Hošić pristao je raditi do 1. septembra u Domu zdravlja Ilidža.

Kako je prvom čovjeku zdravstva u KS palo na pamet da u jeku pandemije jednu trećinu specijalista, za kojima je najveća potreba, pošalje u penziju - jedno je pitanje, a sasvim drugo i puno važnije - kako će se od jeseni sa ponovnim pogoršanjem epidemiološke situacije sa koronavirusom, ali i sezonskih infekcija, primarna zdravstvena zaštita izboriti sa navalom pacijenata kad sad imaje ovakve probleme?!

Trenutno stanje sa pulmolozima u JU Dom zdravlja KS izgleda ovako: Dom zdravlja Hadžići ima jednog pulmologa, a Ilidža dva ljekara, od kojih je jedan penzioner sa potpisanim ugovorom do 1. septembra.

VEZANI TEKST - JU Dom zdravlja KS ostaje bez pet pulmologa; Selimić: Neshvatljiv je potez ministra Vranića

Dom zdravlja Novi Grad ima tri pulmologa od kojih je jedan također penzioner, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća po jednog, dok zdravstvena ustanova u Ilijašu nema nijednog pulmologa.

Ovakvo je stanje na papiru, ali kako je vrijeme godišnjih odmora, u većini domova zdravlja trenutno ne radi nijedan pulmolog.

Doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdarvlja KS, umiruje građane, navodeći "kako će od 1. septembra na odjelima pulmologije biti bolje stanje".

- Vrijeme je godišnjih odmora koji se nisu koristili u prethodne dvije godine, a zakonski se moraju iskoristiti. Sve to završit će se do 1. septembra kada ćemo imati puno bolje stanje i neće biti velikih gužvi na odjelima pulmologije - kazao je Baltić na Faktor još u junu.

Od devet ljekara pet na odmoru

Arman Šarkić, glasnogovornik, kaže kako JU Dom zdravlja KS ima devet pulmologa, ali ih je trenutno pet na godišnjem odmoru. Za optimalan rad ove zdravstvene ustanove trebalo bi ih, dodaje, biti 13.

- Dom zdravlja Novi Grad ima tri pulmologa, ali trenutno rade dva, po jedan u prvoj i drugoj smjeni. Jedan pulmolog je na godišnjem odmoru, ostala dva rade koliko mogu od 7.30 do 20.30 sati. Tamo se liječe i pacijenti sa područja općina Centar i Stari Grad - navodi Šarkić.

VEZANI TEKST - Stanje u JU Dom zdravlja KS: Osam pulmologa na izmaku snaga, ima li Vranić plan kako da riješi problem?

Gdje rade još dva pulmologa nismo uspjeli saznati u JU Dom zdravlja KS.

Podsjetimo da je JU Dom zdravlja KS krajem marta raspisala oglas za prijem u radni odnos pet pulmologa. Oglas je i dalje otvoren, ali se na njega niko ne javlja jer ljekara specijalista na tržištu rada nema, kako nam je jednom ranije Baltić kazao, "ni da ih plaćate suhim zlatom".

Dodajmo i to da se sa specijalizacije, koja traje šest godina, u JU Dom zdravlja KS tek naredne godine vraćaju tri pulmologa, a onda još po jedan 2024. i 2025.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.