open-navfaktor-logo
search
Politički pritisak
Građani Hrvatske prikupili sredstva za volontera: Udruženje "Are You Syrious?" nastavlja pravnu bitku
Udruženje "Are You Syrious?" prikupila je u kratkom roku preko 8.000 eura za kaznu izrečenu njihovom volonteru koji je pomogao porodici male Madine, zbog čije smrti je i Evropski sud za ljudska prava donio presudu.
17.12.2021. u 17:52
get url
text

Nakon pravomoćne presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Draganu Umičeviću, volonteru Udruženja "Are You Syrious?" (AYS) koji je u martu 2018. godine pomogao porodici male Madine da zatraže azil u Hrvatskoj, 247 građana u manje od 24 sata prikupilo je novac za pokrivanje čak 60.000 kuna kazne (8.000 eura), te 1.300 kuna (173 eura) sudskih troškova.

Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. novembra 2017. godine poginula u naletu voza prilikom ilegalnog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava.

Njena porodica na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. marta 2018. godine, a kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. mart 2018, u strahu od novog protjerivanja putem Facebook stranice Udruženja "Are You Syrious?", obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila.

Milena Zajović, predsjednica Udruženja "Are You Serious?" (AYS), smatra kako slučaj presude Draganu Umičeviću Hrvatsku ne svrstava u društvo liberalnih zemalja, jer je Umičević postupio, ocjenjuje ona, ne samo po zakonu, nego po temeljnom ljudskom impulsu moralne potrebe da pomogne ljudima.

- Nakon što smo saznali da je porodica male Madine u Hrvatskoj, da je 11 djece s grupom koja se našla u snježnoj mećavi i da žele tražiti azil u Hrvatskoj, o tome smo obavijestili MUP. To je jedino što kao građani smijemo i možemo, to je čak naša zakonska obveza. Zamolili smo našeg volontera (Dragana Umičevića, op. a.) da ode do graničnog područja, priđe policajcima i informira ih da je ta porodica tamo. On čak nije imao nikakav kontakt s porodicom, što dodatno upućuje kako je riječ o presudi bez utemeljenja - izjavila je Milena Zajović i dodala:

- Sretna sam da Hrvatska ulazi u Šengen, kao što bi i većina hrvatskih građana trebala biti, ali mislim da nijedan građanin ne bi smio pristati da ulazimo u Šengen pod cijenu ljudskih života. Mala Madina nije jedina koja je izgubila život na hrvatskoj granici.

Zajović je najavila kako će Udruženje "Are You Syrious?" poštivati presudu, iako na njoj nema pravnog lijeka.

- Solidarnošću građana mi smo u manje od 24 sata prikupili sva sredstva. Kaznu ćemo platiti u ime Dragana. Kazna je pravomoćna, mi poštujmo hrvatsko pravosuđe, pa makar smatrali da je u ovom slučaju izvršen politički pritisak na presudu - poručila je.

S advokaticom AYS-a Tanjom Bezbradicom, koja je zastupala i porodicu male Madine pred Europskim sudom za ljudska prava, ovo udruženje priprema daljnje pravne korake.

- Važno je da ne ostane na ovome, jer ovo je poruka svakom hrvatskom građaninu da iako postupa po zakonu može završiti s ovako drakonskom kaznom - kazala je Zajović.

Predsjednica ovog udruženja izjavila je kako hrvatski MUP već godinama "prekoračuje ovlasti, vrši pritiske i zastrašivanje volontere koje se znalo po 10 sati držati u policijskim postajama uz prijetnje policijskim progonima, uz kasnije puštanje jer su optužbe bile bez temelja".

Slučaj Udruženja "Are You Syrious?" bio je "case study" u izvještaju o ljudskim pravima Amnesty Internationala, studije Europskog parlamenta (EP) i Europske komisije (EK), koje ih eksplicitno navode kao primjere pritisaka na branitelje ljudskih prava na području Evrope, a 37 zastupnika EP-a zajednički je pisalo hrvatskom premijeru i hrvatskom ministru unutrašnjih poslova kako se na aktiviste vrši nedopustiv pritisak.

- Ovo nije problem samo Hrvatske, ista stvar se događa na mađarskim, bugarskim, rumunskim nedavno i na poljskoj granici, pa i na morskim granicama Grčke, Italije i Španije. Riječ je o puno širem evropskom trendu koji je, na kraju, finansiran iz Brisela kroz različite fondove, jasno je da je Evropa u nekom trenutku odlučila da ljude koje je nekad dočekivala otvorenih ruku više ne želi. Problem zemalja koje se nalaze na vanjskim granicama, dovedene su u pat poziciju. S jedne strane se govori da ne smiju nikoga pustiti, s druge strane im se spočitava zlostavljanje ljudi, što je evropski cinizam - kazala je Zajović.

Smatra da bi Hrvatska vlada trebala ispregovarati pravedniju raspodjelu odgovornosti i poziciju za tražitelje azila unutar članica Evropske unije.

- Neki problemi na Bliskom istoku i na afričkom kontinentu neće se još dugo vremena riješiti. Mi, kao Evropa, obavezni smo i vezani nizom međunarodnih ugovora tim ljudima omogućiti da imaju kontroliranu i sigurnu pristupnu tačku svim zemljama na vanjskim granicama, gdje bi se njihove individualne slučajeve moglo procesuirati i raspodijeliti po državama Europe.

Novi akt od azilu i migracijama o kojem se trenutno raspravlja u Evropskom parlamentu jedini je bio na tom tragu, ali bojim se da taj zakonski paket nije dovoljno snažan ni hrabar da zaista riješi taj problem. Bojim se da ćemo imati opet Hrvatsku kao neku vrstu sortirnice za ostatak Evrope, ko ima, ko nema pravo zatražiti azil - poručila je Zajović.

Kazna koju je na Visokom prekršajnom sudu Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske tražilo bila je 320.000 kuna i zatvor za Dragana Umičevića, te zabrana rada Udruženja "Are You Syrious?".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.