open-navfaktor-logo
search
Kampanja "poklon Putinu"
Građani Češke skupili 1,3 miliona dolara i kupili tenk za ukrajinsku vojsku
U češkoj kampanji prikupljanja sredstava sakupljeno je više od 1,3 miliona dolara za kupovinu modernizovanog tenka za ukrajinsku vojsku.
04.10.2022. u 10:17
get url
text

Nazvana "poklon Putinu", kampanja je dobila donacije od 11.288 pojedinačnih donatora, a organizatori kažu da je to prva kupovina te vrste.

Modernizirani tenk T-72 iz sovjetske ere pod nazivom Tomas bit će poslan u Ukrajinu.

Fond su podržali češko ministarstvo odbrane i ukrajinska ambasada u Pragu, piše BBC.

U poruci objavljenoj na Twitteru, češka ministarka odbrane Jana Cernochova se našalila da su saradnici kupili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji 7. oktobra obilježava 70. rođendan, "prikladan poklon".

- Veliko hvala svima vama koji mu kupujete 'poklone' u vidu podrške Ukrajini - dodala je.

- Još jednom, puno vam hvala na vašoj velikodušnosti i solidarnosti. Moramo nastaviti da pomažemo Ukrajini! Svima nama. I hoćemo! - navela je.

Ukrajinski ambasador u Pragu Yevhen Perebyynis je naveo da je Češka postala prva zemlja u kojoj su obični ljudi kupili tenk za ukrajinsko ministarstvo odbrane.

T-72 Avenger je modernizirana verzija tenka iz sovjetske ere koji je prvi put ušao u proizvodnju 1969. godine. Opremljen je novim uređajem za stvaranje dimne zavjese u borbi i ima unaprijeđen prednji top.

Organizatori kampanje kažu da će nastaviti prikupljati donacije za snabdijevanje ukrajinskih snaga nizom drugih vojnih potrepština, uključujući dronove, termo odjeću, pancire i municiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.