open-navfaktor-logo
search
Svi su potreseni
Građani Bosanskog Broda o eksploziji u Rafineriji: Puklo je kao bomba
Kako su Brođani preživjeli sinoćnju eksploziju
10.10.2018. u 15:40
get url
text

Građani Bosanskog Broda svjedoci su sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski Brod, u kojoj je poginuo jedan, a povrijeđeno devet radnika.

Alma Fočić kazala je kako je gledala televiziju kada se desila nesreća.

-U prvi mah nisam znala šta se dešava dok nisam vidjela plamen. Mislila sam da je došlo do sudara vozila, ali sam čula od komšije da se desio incident u Rafineriji i da je došlo do katastrofe. Užasno je bilo. Mislim da su svi jako potreseni i da je stvarno katastrofalno - rekla je Fočić.

Slobodan Vučenović rekao je kako je detonacija zvučala kao bomba, a u prvi mah pomislio je da se radi o zemljotresu.

-Puklo je kao bomba. Ne mogu to opisati. Ja sam mislio da je zemljotres, bila je jaka detonacija. Zabrinuo sam se, htio sam bježati iz zgrade, jer sam mislio da je zemljotres - rekao je Vučenović.

Vlado Petković bivši je uposlenik Rafinerije nafte Bosanski Brod. Rekao je kako se od detonacije zatresla cijela zgrada u kojoj stanuje.

-Gledao sam televiziju i nešto je jako grunulo i zgrada se čitava potresla. Skočio sam i ja i žena, rekao sam, vjerovatno je u Rafineriji. Vidio sam veliki plamen kroz prozor, nije prošlo par minuta, vozila su jurila prema Rafineriji. Ja sam radio u rafineriji 15 godina, već sam petu godinu u penziji i žao mi je tih ljudi. Sav sam drhtao koliko mi je bilo teško. To su moje radne kolege. Ne znam koje godine je na postrojenju 03, na koloni C1 isto bila havarija, ujutro oko 5 sati. Nisam bio tada u smjeni, ali kada sam to tada vidio, to je užas bio - rekao je Petković.

Istraga o uzrocima eksplozije i požara koji je nakon toga uslijedio u jedinoj rafineriji nafte u BiH je u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.