open-navfaktor-logo
search
Mostar
Građani blokirali deponiju Uborak: Svi su svjesni da nas ovdje truju, kap je prelila čašu
Hladno jeste i to mnogo, ali ćemo izdržati.  Pozivamo građane svi okolnih naselja da dođu i podrže nas jer je ovo borba svih nas, poručio je Ćorić
04.12.2019. u 12:22
get url
text

Mostarska deponija Uborak od jutros je blokirana, a prvi kamioni sa smećem vraćeni su s kapije poduzeća. Prema riječima Nijaza Hodžića iz Udruženja građana "Jer nas se tiče", blokadu će držati sve dok gradske i kantonalne vlasti ne daju čvrste garancije za izmještanje deponije, odnosno do iznalaženja nove lokacije za deponiju.

- Ova deponija nema ni jedan validan dokument po osnovu kojega može raditi i to ne od jučer nego od februara - kazao je Hodžić.

Podsjeća kako je na sastanku s gradskim i federalnim vlastima i inspekcijskim službama Federacije BiH ukazano od federalnog ministarstva da Deponija d.o.o. nije prijavila ovu deponiju, na koju se trenutno deponuje, Federalnom ministarstvu i nije tražila nikakvu dozvolu da može to raditi.

-Ovdje nedostaje saglasnost, studije utjecaja na okoliš i okolišna dozvola, bez tih dokumenata koji se trebaju dostaviti federalnom ministarstvu, oni ne mogu ništa raditi. Osim tih dozvola prethodi javna rasprava sa građanima Mostara u vezi s ovom deponijom, gdje treba odlučiti može li biti ovdje. Tek onda nadležno ministarstvo može izdati dozvolu i mogu se raditi projekti. Do tada nema izdavanja okolinske dozvole niti bilo kakvog građenja, niti daljnjeg odlaganja smeća - poručio je.

{$galerijaFotografija}

Naglašava da se građani osjećaju kao da žive u septičkoj jami, te da su ugroženi ne samo oni nego građani u centralnoj zoni grada Mostara, ali i ostalih okolnih naselja. Omer Hujdur, jedan od inicijatora okupljanja građana ispred deponije, na pitanje novinara da li se pribojavaju reakcije MUP-a HNK, kazao je da je ovo kriminalno djelo.

-Svi koji podržavaju ovo, poistovjećuju se s tim, bilo ministri ili bilo ko, znači podržavaju kriminal i oni su takvi - istaknuo je Hujdur.

Podsjeća kako je federalna ministrica okoliša i turizma kazala kako neće doći do izdavanja okolinske dozvole, no s obzirom na to da se boje da će se omogućiti komunalnim preduzećima daljnje odlaganje smeća na Uborak zbog "javnog interesa" danas su se okupili da to spriječe.

-Teški su uvjeti , ali ćemo izdržati - poručio je Hujdur. Tvrdi kako ih preko društvenih mreža brojni građani podržavaju.

-Svi su svjesni da su uvjeti neizdrživi, da nas ovdje truju i da ne možemo više, kap je prelila čašu - ističe Hujdur.

Podsjeća da su građani dali pola godine roka za iznalaženje rješenja, uz čvrstu garanciju da će se iznaći način za otvaranje nove i zatvaranje postojeće, ali da su vladajuće strukture pokazale neozbiljnost ignorirajući značaj ovoga problema. Jedan od mještana Vedran Ćorić pojašnjava kako će se sa hladnoćom izboriti tako da će postaviti montažnu kućicu u kojoj će držati stražu.

-Hladno jeste i to mnogo, ali ćemo izdržati. Pozivamo građane svi okolnih naselja da dođu i podrže nas jer je ovo borba svih nas - poručio je Ćorić.  

Deponija Uborak - 4. 12. 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.