VEZANI TEKST - Koalicija "Pod lupom": Zabilježene manje nepravilnosti, posmatrači uložili 11 primjedbi

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati.

Na izborima je učestvovalo ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. .

Kandidati za gradonačelnika Tuzle su Zijad Lugavić (Socijaldemokratska partija BiH), Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Halid Žigić i Derviš Čičko. Tri stranačka i dva nezavisna kandidata potvrdili su učešće na izborima za gradonačelnika Bihaća: Elvedin Sedić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Hamdija Abdić iz Stranke demokratske akcije, Adnan Habibija iz Socijaldemokratske partije BiH te nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

U Srebreniku su građani birali između dva kandidata za gradonačelnika - Adnana Bjelića iz koalicije Ujedinjeni (NiP-NS-SDP) i Nermina Tursića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kandidat za gradonačelnika Zvornika je Bojan Ivanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za načelnika općine Vogošća kandidirani su Adnan Šerak (Ujedinjeni– NiP-NES-SDP) i Migdad Hasanović (Stranka demokratske akcije).

Izborni takmaci za nečelnika Bratunca su Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Srđan Rankić, nezavisni kandidat.

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima prema podacima CIK-a je sljedeći:

- Bihać – glasalo 17.492 birača ili 30,93 posto

- Tuzla – glasalo 25.380 birača ili 23,14 posto

- Srebrenik – glasalo 12.882 birača ili 33,57 posto

- Zvornik – glasalo 15.353 birača ili 29,10 posto

-  Bratunac – glasalo 8.393 birača ili 47,69 posto

-  Vogošća – glasalo 8.305 birača ili 30,47 posto