open-navfaktor-logo
search
Turska
Građani Batmana marširaju u znak protesta protiv terorističkog napada
Protest je organizovalo nekoliko turskih nevladinih organizacija, a učesnici su uzvikivali slogane "Turci i Kurdi su braća" i "Pakao za PKK"
06.10.2018. u 10:07
get url
text

Stanovnici Batmana na jugoistoku Turske organizovali su marš u znak protesta protiv terorističkog napada PKK u kojem je ubijeno sedam turskih vojnika, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Protest je organizovalo nekoliko turskih nevladinih organizacija, a učesnici su uzvikivali slogane “Turci i Kurdi su braća“ i “Pakao za PKK“. Demonstranti su tokom marša nosili tursku zastavu dugačku sto metara. 

Sedam turskih vojnika je ubijeno, a dvije osobe su ranjene u četvrtak u terorističkom napadu PKK u Batmanu. Teroristi su aktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu u trenutku kada je prolazilo vojno vozilo. 

U saopštenju iz kancelarije guvernera Batmana navodi se da su četiri vojnika poginula, a još pet osoba ranjeno u ruralnom području okruga Gercus. Kasnije su trojica vojnika podlegla ranama u regionalnoj državnoj bolnici Batman, izjavio je zdravstveni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. 

U spomenutom području pokrenuta je akcija hapšenja terorista. 

PKK, koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, u svojoj 30-godišnjoj kampanji protiv turske države odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.