open-navfaktor-logo
search
Svečana sjednica
Grad Sarajevo za doprinos u borbi s koronom dodjeljuje priznanja medicinskim sestrama i tehničarima
Počasni građanin Grada Sarajeva je Jordi Pujol Puente, posthumno, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.
11.03.2022. u 16:39
get url
text

Jordi Pujol Puente bio je španski fotoreporter iz Barcelone i prvi je strani reporter koji je ubijen tokom opsade Sarajeva u ulici Soukbunar 17. maja 1992. godine.

Priznanja zaslužnim građanima i prijateljima Sarajeva bit će dodijeljena na svečanoj sjednici koja se održava 6. aprila u povodu Dana grada Sarajeva.

Dobitnik priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" je Fondacija Dogs Trust BiH.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Uposlenici Hitne pomoći odali počast preminulom kolegi Džebrailu Šišiću

Bit će dodijeljene i četiri nagrade "Graham Bamford" za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam i to Husi Sinanoviću, Ameli Trbić, Lejli Šopović i Džebrailu Šišiću, posthumno.

Huso Sinanović je, podsjećamo, spasio djevojčicu od utapanja u Semizovcu u decembru 2021. godine.

Amela Trbić i Lejla Šopović su medicinske sestre koje su, kako se navodi u obrazloženju, dale izuzetan doprinos u borbi s koronavirusom.

Trbić je uposlenica Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" koja je tokom borbe sa pandemijom koronavirusa radila na Infektivnom odjelu, a Šopović uposlenica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja se prijavila za rad u izolatoriju Podhrastovi.

Medicinski tehničar Džebrail Šišić je preminuo usljed posljedica zaraze koronavirusom. Kako se navodi u obrazloženju, on je bio uposlenik sarajevske Hitne pomoći i radio je sa pacijentima zaraženim koronavirusom, te je dao doprinos borbi s pandemijom COVID-19 i nesebičnim zalaganjem, rizikovao svoj život za pacijente i zdravlje građana KS.

VEZANI TEKST - Avdo Huseinović i Rifat Škrijelj među kandidatima za dodjelu Šestoaprilske nagrade Sarajeva

Podsjećamo Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini, na svojoj sedmoj sjednici utvrdio je izvještaj o svom radu i zajedno s utvrđenim prijedlozima odluka za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini, uputio ga Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje.

Po dva kandidata među kojima će Gradsko vijeće izabrati dobitnika, Odbor je predložio u oblasti kulture i umjetnosti Avdu Huseinovića i Damira Imamovića, u drugim oblastima rada i stvaralaštva, Borislava Boru Kontića i Mensura Bektića.

Za dodjelu Nagrade u oblasti privrede predložen je jedan kandidat, privredno društvo za promet i usluge Alternativa d.o.o. Sarajevo.

Za dodjelu Nagrade u oblasti nauke i obrazovanja predložen je, također, jedan kandidat prof. dr. Rifat Škrijelj, dok je za dodjelu Nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen prim. dr. Željko Ler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.