open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Grabovica: RVI paraplegičari prve grupe u KS imat će pravo na naknadu za personalnog asistenta
Vlada Kantona Sarajevo  (KS) na sjednici u petak donijela je izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca u KS, a s najnovijim izmjenama i dopunama danas su javnost upoznali ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica te predstavnici Udruženja paraplegičara KS Miralem Hadžić i Mušan Kamenica.
16.11.2020. u 11:45
get url
text

Grabovica je rekao kako Ministarstvo za boračka pitanja ima obavezu da brine o statusu i zakonskim rješenjima boračke populacije. S tim u vezi, nakon zakona kojim je uvedena egzistencijalna naknada, uredbe o povoljnijim kriterijima za zapošaljvanje branilaca i članova njihovih porodica, na zadnjoj sjednici Vlade KS je utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca BiH.

Podsjetio je kako je to urađeno u saradnji s Udruženjem paraplegičara KS.

- Personalna asistencija je bila predviđena u vidu projekta, odnosno, po zahtjevu Udruženja paraplegičara, koja je u svojoj nakani bila dobro zamišljena, međutim, nije bila konkretna i nije govorila šta je to ustvari i koliko znači za one koji su u situaciji ili u stanju personalnog asistenta - rekao je Grabovica.

S tim u vezi, navodi Grabovica, u saradnji s Udruženjem paraplegičara, Ministarstvo za boračka pitanja je radilo na izmjeni i dopuni Zakona o dopunskim pravima.

Neophodno osigurati 720.000 KM

- Došli (smo, op.a.) do verzije koja praktično govori da svaki onaj paraplegičar stopostotni ratni vojni invalid, ima pravo na novčanu naknadu, koja iznosi, po prijedlogu zakona, za paraplegičara odnosno ratne vojne invalide sto posto, prve grupe, prvog stepena, oko 460 KM mjesečno, a istu ovu kategoriju drugog stepena oko 320 KM mjesečno. Na godišnjem nivou za ovu kategoriju i realizaciju ovog zakona neophodno je osigurati, Ministarstvo za boračka pitanja je to uradilo, oko 720.000 KM - rekao je Grabovica.

Naveo je kako je time praktično olakšano kategoriji koja je dala mnogo za BiH, a takvih u KS je 140.

Ministarstvo za boračka pitanja će, najavio je Grabovica, nastaviti tragati za najboljim rješenjima, u skladu s mogućnostima, uzimajući i u obzir zakone na federalnom nivou, da boračka populacija u narednom periodu koristi i ima pravo na najpovoljnije, shodno zaslugama za odbranu BiH.

Miralem Hadžić, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS, rekao je kako je Udruženje broji 58 članova, a ova promjena zakona obuhvata sve ratne vojne invalide stopostotne, koji imaju tuđu njegu i pomoć.

- To je 140. Van našeg udruženja ima 80 ljudi koji su raspoređeni po nekim drugim udruženjima tako da niko nije zapostavljen - rekao je Hadžić.

Naveo je kako je bilo važno u izradi prijedloga zakona omogućiti da svi imaju isto i da niko ni na koji način ne bi bio izostavljen.

- U pilot projektu koji je počeo kao personalna asistencija i koji je urađen, koji je sjajan projekt, bilo je nekih neodređenosti koje, da su ostale, ne bi mogle zadovoljiti sve i ne bi svi imali istu uslugu. Na ovaj način smo došli u situaciju da kada se usvoji ovaj zakon u Skupštini, svi ratni vojni invalidi prve grupe s tuđom njegom, imaju istu pomoć koja se zove personalna asistencija. Iz tog novca koje je izdvojilo Ministarsvo za boračka pitanja, mogu sebi odrediti personalnog asistenta kojeg hoće - naveo je Hadžić.

Dodao je kako će se zakon početi primjenjivati od 1. januara.

Stav o izmjenama zakona iznio je i predstavnik pomenutog udruženja Mušan Kamenica, koji je kazao kako već 30 godina paraplegičarima neko pomaže, porodica, komšije, prijatelji, a došlo je vrijeme da Vlada KS uvidi da oni koji pomažu paraplegičarima trebaju biti plaćeni.

- Nama više nije 25 godina, ni našim suprugama više nije 25 godina, kao kad smo ranjeni, '92.-'95. Naše supruge su sada stare između 50 i 60 godina, tako da one više nisu u stanju da nama pružaju pomoć koju su nam dosad pružale. Mi čak u svom članstvu imamo supruge paraplegičara koje su teški invalidi, a svoju invalidnost su stekle pomažući nama - rekao je Kamenica.

Zakon ima i glavu i rep

Podsjetio je i na pilot projekt koji je rađen u prethodnoj godini.

- Nama je nametnuo personalne asistente koji možda nisu ni stručni da nam pomognu, a nisu ni bili ni u dovoljnom broju. Pet asistenata ne može opslužiti 140 ratnih vojnih invalida sto posto prve grupe - rekao je Kamenica.

Ukazao je kako je tim projektom pomoć mogla biti ukazana samo dijelu ove populacije, a odgovornost je za takvo stanje bila je prebačena na Udruženje ratnih vojnih invalida paraplegičara što Kamenica ne smatra ispravnim.

- Mi nemamo čak ni u svojoj dokumentaciji tačne podatke ko je sve sto posto prva grupa. Mi imamo podatke samo o svom članstvu. Mi smo danas doživjeli da Vlada KS ima razumijevanja i uredila zakon na način koji 'ima i glavu i rep', odnosno izvor finansiranja, način raspodjele tih sredstava i da svaki pojedinac bude jednako tretiran ovim zakonom, odnosno da niko ne bude ugrožen - rekao je Kamenica.

Dodao je kako samim tim, njihovim porodicama jednim dijelom biti olakšana briga, a sredstva biti iskorištena u prave svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.