open-navfaktor-logo
search
Hrvatska predsjednica
Grabar-Kitarović: Pokušaj provokacije pokazuje svu nazadnost srbijanske politike
Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštovala
07.09.2019. u 21:28
get url
text
Grabar- Kitarović: Pokušaji provokacija

"Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike", saopšteno  je u subotu iz Ureda hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović.

U reakciji na jutrošnji pokušaj jedanaestorice pripadnika Vojske Srbije da nenajavljeno uđu u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo, kršeći time međunarodno pravo, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da srbijanska strana nije poštivala jasna pravila u najavi prelaska državne granice.

-Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija- navodi se u saopštenju.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković također je danas osudio tu provokaciju Srbije, potvrdivši novinarima u Zagrebu kako je skupina pripadnika vojske Srbije pokušala jutros uči u Hrvatsku na Bajakovu nenajavljeno, neprijavljeno, kršeći međunarodno pravo, s namjerom provokacije u cilju izazivanja incidenta, no u tome ih je spriječila hrvatska granična policija.

-Jutros oko 6.30 sati hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Republike Hrvatske. Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta- istaknuo je premijer Plenković u izjavi u Banskim dvorima, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.