Skupština UN-a

Grabar-Kitarović: Hrvatska podržava proširenje EU-a na zapadni Balkan

Objavljeno: 26.09.2018. u 20:29

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku da je od izuzetne važnosti posvetiti se i regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima

FOTO: EPA

- Hrvatska je primjer koji svjedoči o transformacijskoj snazi članstva u EU-u, o prednosti pristupanja u područje na kojem su mir, sloboda, ljudsko dostojanstvo i blagostanje standardi, a ne puki ideali. Iz tih razloga, među ostalima, Hrvatska snažno podupire daljnje proširenje EU-a na naše jugoistočno susjedstvo - rekla je.

Naglasila je da je od izuzetne važnosti riješiti preostala pitanja vezana uz ostavštinu rata i istovremeno se posvetiti regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

- U tom okviru ćemo se i dalje usredotočiti na prava manjina, nestale osobe, nadležnost za ratne zločine, ratne žrtve i na procesuiranje ratnih zločina na nacionalnom nivou - kazala je, upozorivši međutim da "dobri i uzajamno korisni susjedski odnosi uveliko ovise o riječima koje dolaze preko granice".

- Za inflamatornu i revizionističku retoriku, potaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovoriti potreban samo trenutak; međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo duže - rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Istovremeno je, govoreći o dijalogu na relaciji Beograd-Priština, upozorila da "moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o prijedlozima s mogućim posljedicama za regiju, ponajprije u pogledu ideja o teritorijalnim promjenama ili razmjenama".

- U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i sigurnosnu prijetnju - rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala da u regiji postoje primjeri nadahnjujućih događaja koji dokazuju hrabro vodstvo.

- Toplo pozdravljamo potpisivanje sporazuma o pitanju imena koji je nedavno postignut između Skoplja i Atene te se nadamo kako će referendum ove nedjelje biti ključni poticaj uspješnom nastavku euroatlantske integracije zemlje (Makedonije) - rekla je.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije