open-navfaktor-logo
search
Godišnji prijem
Grabar-Kitarović: BiH od prvorazredne političke i sigurnosne važnosti za Hrvatsku
Za nas je odnos s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu i dalje tema broj jedan, i to u pozitivnom smislu, dodao je hrvatski premijer Plenković
22.08.2019. u 14:15
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako su stabilnost i razvojna dinamična perspektiva Bosne i Hercegovine važni jednako za Hrvatsku i cijelu Evropu, poručivši kako je BiH za Hrvatsku od prvorazredne političke i sigurnosne važnosti, javlja Anadolu Agency.

U Hotelu Sheraton danas je upriličen redovni godišnji prijem za sudionike Konferencije ambasadora, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske na kojem su sudjelovali predsjednica, predsjednik Sabora i premijer te šef hrvatske diplomatije koji su uvodno iznijeli prioritete i strategiju vanjskopolitičkog rada hrvatske diplomatije.

-Upravo su Hrvati BiH, čija se uloga kao državotvornog naroda te zemlje mora ojačati, najsnažniji motor takvog procesa - poručila je hrvatska predsjednica.

Naglasila je kako je Hrvatska čvrsto utemeljena u Evropskoj uniji i NATO-u dodavši kako je to hrvatski cilj od kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i projekt na kojem stalno treba raditi. Podsjetila je kako je cilj daljnja kohezija srednjoevropskog prostora i cijele Evropske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković važnim je ocijenio predsjedavanje Hrvatske EU-om od početka sljedeće godine, naglasivši sastanke koji će se održati sa zemljama jugoistoka Evrope i zemljama istočnog partnerstva.

-Za nas je odnos s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu i dalje tema broj jedan, i to u pozitivnom smislu. Želimo da Hrvati kao konstitutivan narod tamo budu ravnopravni, da se pronađe dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji će omogućiti zastupljenost sva tri naroda i ostalih jer je to preduvjet normalnog i učinkovitog funkcioniranja vlasti i daljnjeg puta prema Europskoj uniji - rekao je premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.