Grabar-Kitarović: Nužne reforme koje će omogućiti opstojnost Hrvata u BiH

objavljeno: 18.01.2018. u 15:59

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vitezu kako je, uz socijalne i privredne reforme, nužno provesti i političke reforme, koje će omogućiti opstojnost i pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH.

- Uz socijalne i privredne, potrebne su i političke reforme, kako bi se hrvatski narod održao kao konstitutivan, a ne bio sveden na manjinu te kako bi nastavio graditi zajedničku budućnost s ostalim narodima u BiH - kazala je Grabar-Kitarović odgovarajući na novinarsko pitanje - jesu li izmjene Izbornog zakona garant opstojnosti Hrvata u BiH.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je poruka današnje posjete srednoj Bosni da je Hrvatska uz Hrvate iz BiH, i to ne samo u smislu njihove konstitutivnosti, političkih prava i jednakopravnosti s ostalim narodima.

- Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost. Nadam se da će s privrednim oporavkom Hrvatske tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvalitet života i podigne životni standard. Time, također, promoviramo prijateljstvo između BiH i Hrvatske - kazala je.

Istaknula je kako je pred BiH dugačak i naporan put integriranja u Evropsku uniju, koji u konačnici, nakon reformi koje mogu biti i bolne, donosi brojne prednosti stanovništvu.

- I tu je Hrvatska spremna pomoći. Ulazak u Evropsku uniju također je jedan od faktora za opstanak Hrvata u BiH. Dobit ćemo i forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima, prije nego što se oni razviju u probleme, a zajedno ćemo raditi i na zajedničkim politikama - dodala je.

Prema njezinim riječima, tokom dvodnevne posjete BiH, nastavljeni su prijateljski razgovori oko otvorenih pitanja između dviju zemalja, a taj dijalog treba održavati i u budućnosti.

- Mislim da je doista potrebno održavati kontinuitet ovih razgovora, da oni budu dinamični i direktni te da jedni drugima ne šaljemo poruke putem medija, već da doista iskreno razgovaramo - istaknula je hrvatska predsjednica.

Na upit novinara o gradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je kazala kako će se taj most graditi, naglasivši kako most nije uperen protiv BiH ili na bilo koji način želi zaobići BiH.

- To je u određenoj mjeri rasterećivanje BiH, odnosno svih ljudi koji žive u Neumu i okolini, ali i svih onih koji žele preći iz jednog dijela Hrvatske u drugi. Ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko središte, što i jeste - ocijenila je Grabar-Kitarović.