open-navfaktor-logo
search
Obraćanje intelektualaca
"Gospodo diplomate, šta i za čije interese radite u Bosni i Hercegovini?"
Vijeće bošnjačkih intelektualaca održalo je konferenciju za medije gdje su evropskim zvaničnicima i diplomatama postavili nekoliko pitanja u vezi s trenutnom aktuelnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini. 
02.11.2021. u 17:04
get url
text

Na današnoj press konferenciji obratili su se: Generalni sekretar VKBI i koordinator NGO Emir Zlatar, predsjednik Savjeta za ustavno pravna i društvena pitanja VKBI  Kasim Trnka, predsjednik SGV Zoran Jovanović, dopredsjednik HNV Marinko Pejić, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović, predsjednica Društva za ugrožene narode sekcija BiH profesorica Fadila Memišević i bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca pozvali su sve bosanskohercegovačke političare, a posebno Milorada Dodika da prestanu sa dizanjem tenzija i urušavanjem Dejtonskog sporazuma. Također su istakli da odbacuju nedavnu deklaraciju SNSD-a koju smatraju retrogradnom, nepotrebnom i besmislenom.

- Većina građana Bosne i Hercegovine iz svih naroda ne žele nikakve sukobe, pogotovo ne oružane - istakao je Emir Zlatar.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling istakao je da se raduje da vidi da građanska društva u BiH jesu aktivna, te je pozdravio nijihov rad i njihove ciljeve.

Kako navodi, to je pokazalo da je moguć suživot u BiH uz one koji žele da se angažiraju da učine nešto za svoju domovinu.

{$galerijaFotografija}

Dalje je naveo da je od krucijalne važnosti riješiti Ustav BiH i izborni zakon. 

- Načela koja se odnose na promjene u BiH tiču se nečega što se ustvari odnosi na mnoge narode, konkretno na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i one koji se nazivaju ostalim. Svi trebaju da imaju jednaka prava - kazao je.

Ako dogovaranje diplomata i zvaničnika nisu u skladu sa poveljom o ljudskim pravima, rezultati tih dogovora uopće ne važe - naglasio je.

Istakao je da se lično uvjerio da novi visoki predstavnic Christhian Smitch i Johan Sattler imaju isto mišljenje po pitanju Ustava i izbornog zakona kao i on.

- Slažu se sa mnom, međutim ono što imamo na sceni jeste utjecaj Rusije u kombinaciji sa Srbijom. Na taj način se sva evropska načela pokušavaju staviti van snage - rekao je.

Predstavnici prisutnih organizacija i udruženja evropskim i svjetskim diplomatama postavili su sljedeća pitanja:

- Zašto Matthew Palmer i Angelina Eichhorst nude lažne kompromise koji nemaju ništa zajedničko sa evropskim standardima u njihovim državama i znaju li njihove vlade šta oni i za koga uopće rade?

- Da li su to njihovi lični stavovi ili rade po instrukcijama svojih vlada?

- Zašto potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma Hrvatska i Srbija ne uređuju svoje države na etničkim konceptima koje nude Bosni i Hercegovini?

- Jesu li građani Bosne i Hercegovine, prije svega Bošnjaci zbgo svoje islamske vjeroispovjesti nedostojni da budu ravnopravni građani sa drugima?

- Da li najviši funkcioneri EU imaju neki tajni dogovor jer sve upućuje na zaključak da se iza scene pripremaju kompromisi čiju cijenu bi trebali platiti građani BiH?

- Da li će svjetski zvaničnici nešto poduzeti da i građani BiH konzumiraju ista prava kao i građani zemalja EU?

Press, Vijeće bošnjačkih intelektualaca, 02.11.2021
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.