open-navfaktor-logo
search
Prvostepena odluka
Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice
Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
26.07.2021. u 15:36
get url
text

- Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužioce koji propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i tačka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV BiH - saopćeno je iz VSTV-a.

Kako se dodaje u saopćenju, Tadić se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Do polovine sljedeće sedmice odluke o (ne)kažnjavanju Gordane Tadić i Ranka Debevca

UDT je početkom aprila ove godine podnio disciplinsku tužbu protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Tadić se disciplinskom prijavom tereti za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, kao i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Na teret joj je stavljeno i propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da se provedu sve obaveze i mjere Zakona.

Ured disciplinskog tužioca tokom pripremnog ročišta odustao je od tačke iz tužbenog zahtjeva koja Tadić tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije saopćeno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana.

Tročlanu komisiju u predmetu protiv Tadić činile su članice VSTV-a Berina Alihodžić, Sanela Gorušanović-Butigan, te Mirza Đozo, tužilac Okružnog javnog tužilaštva U Istočnom Sarajevu.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.