Lauc je dao I zanimljivo poređenje:

"Ako se u trenutku kada je planeta zaustavljena zbog toga što nemamo vakcinu protiv jednog virusa 40 posto ljudi u Hrvatskoj ne želi vakcinisati protiv tog istog virusa, morate se zapitati kako je to uopće moguće...

Očito je da smo kao društvo negdje pogriješili i da informacije komuniciramo na pogrešan način.

Kao univerzitetski profesor kojeg država plaća da obrazujem ljude osjećam obavezu pridonijeti ublažavanju tog problema, pa ću u sljedećem periodu biti malo aktivniji na području edukacije o važnosti i rizicima vakcinacije. Nažalost to će izazvati vrlo agresivnu reakciju različitih antivakserskih grupa i lobija, tako da vas molim da ne čitate komentare na moje postove i ne pokušavate raspravljati s raznim lažnim računima, internet trolovima i agresivnim lobistima lažnih vijesti. To je potpuni gubitak vremena.

 

Bolje samo stavite "lajk" ili podijelite post, a ja ću te agresivne zločince naprosto blokirati da više ne zagađuju medijski prostor barem na mom FB zidu (oni koji tvrde da ne treba vakcinisati djecu čine veliko zlo na globalnom nivou i stoga ih naprosto treba smatrati zločincima).

Za početak jedno vrlo jednostavno poređenje sladoleda i vakcine. Mnoge majke se boje vakcinisati svoje dijete, no vrlo su rijetke one koje mu se boje kupiti sladoled. Sladoled je zapravo puno opasniji od vakcine, jer je broj trovanja salmonelom i komplikacija usljed tog trovanja daleko veći nego što je to kod vakcinacije. Niko vam ne može i neće garantirati da su vakcine potpuno sigurne i da su potpuno učinkovite.

Potpune garancije ne postoje ni za što, pa ni za to da će sutra ujutro izaći sunce. Život je rizik i stalno moramo preuzimati odgovornost za svoje postupke.

Kupujući djetetu sladoled podvrgavamo ga puno većem riziku, no kod vakcinacije, a korist od tog sladoleda je neuporedivo manja.

Isto tako, onaj ko nam je prodao sladoled, na tom jednom sladoledu zarađuje više nego što onaj ko je proizveo vakcinu zarađuje na toj jednoj dozi vakcine...

P.S. sva moja djeca su uredno vakcinisana, a i ja se redovito vakcinišem protiv gripe. Kada bude odobrena vakcina protiv COVID-19, vakcinisat ću se i protiv njega” – napisao je Lauc.